Redactrice Hanne trouwt in september en heeft nog heel wat te regelen. Tijdens de organisatie van haar grote dag houdt ze je op de hoogte van wat er leeft in de wereld van bruiden, ringen en bloemen.

Interieur

Tien bloementrends voor je bruiloft

Tien bloementrends voor je bruiloft

Pioenrozen en gipskruid Foto: Shutterstock

Ik zie ze graag, ik ruik ze graag maar echt veel ken ik niet van bloemen. Laat staan dat ik weet welk boeket er het best bij me zal passen op mijn trouwdag. Ervaren bloemenmeisje Zakiya B. van het heerlijk geurende FLVVR, een afkorting van Flower & Flavor Design, in Gent bespreekt de trends waarvan de meeste aanstaande bruidjes vandaag opfleuren.

Romantisch wild

De grootste trend is dat we het vandaag allemaal niet zo gemillimeterd willen. Het boeket mag eruit zien alsof je het zelf hebt geplukt, zeg maar een nonchalant maar gestructureerde bloemenweelde die samenkomt in een boeket. Wilde bloemen zoals de dahlia en de lelie doen het goed, net als veldbloemen.

Pioenrozen en gipskruid

Als we kijken naar de bloemensoorten die vandaag veel in bruidsboeketten worden verwerkt, komen we uit bij roze pioenen in de zomermaanden. Gipskruid is nog zo’n andere favoriet van aanstaande bruidjes. Deze laatste staat ook alleen heel sterk, zoals in compacte boeketjes voor de bruidsmeisjes.

Corsages
Niet enkel de bruid maar ook haar echtgenoot draagt tegenwoordig bloemen, want corsages zijn terug van nooit helemaal weggeweest. Eén regel: de bloem van de bruidegom, en eventueel de corsages van zijn vrienden, mogen verschillend zijn maar moeten wel een knipoog zijn naar het bruidsboeket.

Bloemenkrans
Bloemen zijn anno 2015 overal: in de feestzaal, aan de inkom, in het toilet maar ook in de lokken van de bruid en haar vriendinnen. Een romantische bloemenkrans is momenteel in de mode, zeker bij bohemien bruidjes. Als je een bloemenkrans draagt is het wel aangewezen om niet te overdrijven met het bruidsboeket: een klein boeket kan, maar het is ook perfect om helemaal geen bloemen in de hand te houden.

Recycleren
‘Vandaag willen de mensen hun huwelijk zo budgetvriendelijk mogelijk houden. Daarom bedenken ze vaak creatieve manieren om hun bloemen te presenteren in de feestzaal. Van lege confituur- en mayonaise potjes tot lege waterflessen: veel goedkope spullen kunnen dienst doen als vaasje of bloempot.

>

Pinterestparadijs
De sociaalnetwerksite Pinterest is de manier om inspiratie op te doen en dat merkt Zakiya ook aan haar klanten. Naar eigen zeggen komen mensen vaak naar haar toe om fleurige creaties te tonen die ze vonden op de site. Ze raadt hen dan ook aan om naar hartenlust te pinnen en samen een concreet beeld te krijgen van de stijl die het trouwkoppel voor ogen heeft.

Bye bye boeket
In de jaren negentig was het een grote trend om je bruidsboeket niet weg te gooien maar het te laten drogen als souvenir. Vandaag gooien weer meer bruidjes hun bloemen in het publiek. Wie toch een souvenir wil, kan enkele bloemen uit het boeket plukken en deze plastificeren. Zo krijg je een uniek bloemenkaartje als herinnering aan je mooiste dag. En omdat de bloemen vacuüm verpakt zitten, behouden ze hun oorspronkelijke kleur.

Do’s en dont’s met bloemen op je bruiloft

- Een trend die al gaande is sinds Valentijn: rode bloemen, en bij uitbreiding rode boeketten, zijn passé. Helemaal hip is de Avalanche roos die helemaal openbloeit en wilde boeketten een frisse uitstraling geeft.
- Kies niet voor orchideeën op je trouwdag: ze zijn heel duur en gaan snel dood.
- Respecteer de seizoenen. Bloemen die op het moment van je huwelijk niet bloeien, zijn veel duurder in aankoop.
- Ga voor echte bloemen, want die scheppen net als kaarsen een warme sfeer in de kerk, het stadhuis en de feestzaal.
- Werk je met een thema, dan trek je dat het best volledig door tot in de bloemen. Staat je feest in het teken van zwart en wit? Dan je zwarte en witte lintjes rond de bloempotjes binden. Je kan uiteraard ook de kleuren van je bloemen afstemmen op je thema.
- Als je bloemen wil spuiten in een themakleur, wikkel ze dan eerst volledig in krantenpapier. Dat absorbeert het vocht van de bloem en zorgt ervoor dat ze haar kleur behoudt. Dan pas kan je ze spuiten. Let wel: niet alle bloemen zijn geschikt om te drogen.
- Een gestoken boeket is duurder dan een gebonden boeket: bij een gestoken boeket moeten bloemisten de bloemen met ijzerdraad op een kussen vlechten en dat neemt veel tijd in beslag. Het ziet er ook een pak gestileerder uit. Boeketten die met een lint worden vastgebonden zijn de goedkoopste optie.
- Kijk voor de samenstelling van je bruidsboeket naar je lichaamsbouw. Een boeketje gipskruid komt niet over bij een forse dame, een enorm boeket niet bij een frêle vrouw.

Meer info via de Facebookpagina van FLVVR

Externe links
Corrigeer