FOD Volksgezondheid schakelt parket in tegen omstreden wedstrijd ZEB

FOD Volksgezondheid schakelt parket in tegen omstreden wedstrijd ZEB

Foto: BELGA

Kledingketen ZEB organiseert een wedstrijd met als hoofdprijs plastische chirurgie ter waarde van 5.000 euro. Kan niet, zegt de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. ‘Wij gaan vandaag nog het parket informeren’, zegt Sven Heyndrickx van Volksgezondheid.

ZEB voert al jaren strijd tegen de soldenwetgeving en lapte in het verleden de regelgeving rond de sperperiode al meermaals aan de laars. Maar nu gaan ze nog een stap verder. Om wat CEO Luc Van Mol de ‘hypocrisie rond de solden’ noemt op een ludieke manier aan te klagen, organiseert ZEB vanaf vrijdag een wedstrijd waarmee een waardebon van 5.000 euro te winnen is voor plastische chirurgie.

Wie kan antwoorden op de vraag in welk land ZEB opgericht is, maakt kans op een gratis neus- of borstcorrectie of andere esthetische ingreep.

Hypocrisie

‘Wij willen mensen zeker niet aanmoedigen om zo’n ingreep te ondergaan. Wij willen dat iedereen doet waar hij zich goed in voelt en daarvoor kan uitkomen. Of dat nu gaat om een flamboyante look of plastische chirurgie ondergaan. Zo’n ingreep is iets wat veel mensen doen of willen doen, maar ze durven er niet voor uit te komen. En wij vinden dat iedereen zijn zin moet kunnen doen en hekelen het taboe dat rond schoonheidsoperaties hangt. Net zoals we niet tegen de hypocrisie kunnen die er rond de sperperiode hangt’, zegt Erika Mees van ZEB.

De wedstrijd loopt tot 30 juni. De winnaar mag dan een ingreep naar keuze laten doen op kosten van de zaak. ‘Voor het overige komen wij daar niet tussen. Ik bedoel, de winnaar kiest zelf welke ingrepen hij of zij laat uitvoeren’, zegt Mees nog.

Zware ingrepen

‘Dit kan niet’, zegt Sven Heyndrickx van de FOD Volksgezondheid. ‘Onze juristen hebben het onderzocht. Volgens een wet uit 2013 is het verboden om reclame te maken met plastische ingrepen. Wij brengen vandaag nog de procureur des konings van het parket op de hoogte. Het is dan aan hem om te beslissen of hij een onderzoek opent tegen ZEB of niet. Meer kunnen wij voorlopig niet doen.’

Voor ZEB mag het dan allemaal ludiek zijn, Liesbet Lauwereys van vzw De Maakbare Mens, dat werkt rond medische en biotechnologische ontwikkeling en de esthetische en maatschappelijke vragen daarbij, ziet dat helemaal anders. ‘Wat ZEB doet is ongepast en kan volgens ons niet’, zegt ze.

‘Het zijn en blijven zware ingrepen waar je niet zo losjes over kan gaan en waar vooraf ernstig moet over nagedacht worden. Stel dat een jong meisje die prijs wint en helemaal in de wolken is. Zal zij vooraf ernstig nadenken of geïnformeerd worden over hoe ingrijpend zo’n ingreep wel is en wat de eventuele risico’s zijn’, zegt Lauwereys.

Beter een reischeque

Plastisch chirurg Anne-Marie Verbist uit Berchem vindt het vooral denigrerend tegenover patiënten die bijvoorbeeld met complexen zitten en die zo’n ingreep bewust ondergaan. Zij hebben er vooraf lang over nagedacht en hebben er in sommige gevallen voor gespaard . Het is en blijft een ingreep, onder narcose. Dat geef je niet als prijs weg. Dan kunnen ze beter een reischeque geven voor dat bedrag’, zegt dokter Verbist.

Corrigeer

NIEUWS