Verschil in werklast met vrouwen verkleint Maar strijken en opvoeding blijven toch vooral ‘vrouwenwerk’

Dit doen mannen tegenwoordig in het huishouden

Dit doen mannen tegenwoordig in het huishouden

Foto: rr

De Vlaamse man doet vandaag (veel) meer in het huishouden dan vijftien jaar geleden. Hij is meer bezig met de kinderen en helpt meer bij het schoonmaken en koken. Dat blijkt uit het Tijdsbestedingsonderzoek van de VUB. ‘De kloof tussen man en vrouw verkleint’, zegt professor Ignace Glorieux (VUB). ‘Toch zou het nog veel beter kunnen én moeten’, zegt Myriam Van Varenbergh van vrouwen­organisatie Amazone.

De nieuwe man bestaat: hij doet nu meer in het huishouden dan vroeger, hij is meer bezig met de opvoeding van de kinderen en minder met zijn werk. Dat blijkt uit het Tijdsbestedingsonderzoek dat de onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) uitvoerde bij 3.620 Vlamingen. Zij hielden in 2013 een jaar lang een dagboek bij van al hun activiteiten. ‘In 1999 en 2004 hadden we dat ook al gedaan, ter vergelijking’, zegt professor Ignace ­Glorieux, die het onderzoek leidde. ‘En we kunnen besluiten dat de kloof tussen mannen en vrouwen echt verkleint.’

Mannen spenderen volgens het onderzoek per week meer dan twee uur aan koken, bijna een verdubbeling tegenover vijftien jaar geleden. Vrouwen staan nu een uur minder in de keuken dan toen. Mannen koken vooral in het weekend, slechts 3,5 procent kookt elke dag. De ‘dagelijkse kost’ klaarmaken blijft dus een vrouwenzaak.

Vrouwen spenderen gemiddeld dik twee uur per week meer aan ‘slapen’ dan mannen: bij vrouwen gaat het om 61 uur per week, bij mannen om 58 uur en 39 minuten.

We slapen nu minder dan vijftien jaar geleden. Een vrouw slaapt nu een uur minder per week dan toen, mannen bijna twee uur per week.

Bij vrouwen is de tijd die ze aan ‘persoonlijke verzorging’ spenderen (een bad nemen, nagels knippen, naar de kapper gaan) fors gestegen: ze spenderen er nu 17 uur en 45 minuten aan per week, ongeveer twee uur meer dan vijftien jaar geleden. Bij mannen is het aandeel status quo gebleven: ze verzorgen zich zo’n 15,5 uur per week.

Corrigeer

NIEUWS