Mode

Weetje: daarom staan de letters 'YKK' op zoveel ritsen

Weetje: daarom staan de letters 'YKK' op zoveel ritsen

Foto: *

De afkorting 'YKK' staat op bijna alle ritsen, maar wat betekenen deze letters alweer? De vraag werd gesteld in de Nederlandse krant NRC Handelsblad, het antwoord blijkt eenvoudig.

YKK staat voor Yoshida Kogyo Kabushikigaisha, een bedrijf waar om praktische redenen meestal naar verwezen wordt met de naam 'Yoshida Company'. Het werd in 1934 opgericht door de jonge Japanner Tadao Yoshida, die zijn eigen ritsen ontwierp. Volgens de website 'Slate' produceert het bedrijf meer dan 7 miljard ritsen per jaar, goed voor ongeveer de helft van de ritsen wereldwijd. Het bedrijf heeft een goede reputatie en wordt gebruikt door alle grote merken, van Louis Vuitton tot Ralph Lauren. Die reputatie dankt het bedrijf onder meer aan het feit dat de hele productie in eigen handen is: van het smelten van het metaal tot het maken van de de dozen waarin de ritsen opgestuurd worden, alles gebeurt in eigen huis.

Naast de ritsen in je kleding maakt YKK ook stevigere ritsen, zoals de spiraalrits en de bloktandrits, die gebruikt worden voor dikke jassen tenten. Daarnaast maakt het bedrijf ook klittenband en drukknopen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees