Man riskeert 20 jaar cel voor twee schietpartijen in opdracht

Man riskeert 20 jaar cel voor twee schietpartijen in opdracht

Verdachte Anass E.A. Foto: GVA

Borgerhout / Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zich woensdag over twee schietpartijen in Borgerhout gebogen. Anass E.A. (26) zou telkens de (ingehuurde) schutter zijn geweest. Het openbaar ministerie vorderde voor beide moordpogingen samen twintig jaar cel voor hem. Voor zeven medebeklaagden werden celstraffen tot tien jaar geëist.

De eerste schietpartij gebeurde op 6 juli 2013 in een shishabar. Anass had volgens de procureur drie kogels door het been van Aziz E.H. gejaagd. Uit het onderzoek bleek dat Morad H. hem had ingehuurd voor 5 à 6.000 euro en dat zijn vader Allal E.A. als tussenpersoon was opgetreden. Morad wilde wraak nemen, omdat het slachtoffer een dag eerder op hem geschoten had, vermoedelijk omwille van een uitstaande drugsschuld.

De procureur vorderde voor hem tien jaar cel, voor Allal acht jaar en voor chauffeur Said A. zes jaar cel.

Zotte Hakim

De tweede schietpartij vond in de nacht van 22 juli 2013 plaats op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Abdelhakim E.M., ook wel ‘zotte Hakim’ genoemd, kreeg twee kogels in zijn been. Anass was volgens de procureur opnieuw de schutter en zou gestuurd zijn door de broers A., bijgenaamd de ‘Visboeren’.

Het slachtoffer verklaarde dat het een dag eerder al tot een gewelddadige confrontatie was gekomen op het Maarschalk Montgomeryplein. Hij zei dat de broers hem dood wilden, omdat hij enkele Amsterdamse Surinamers naar hen geleid had. Zij verdachten de broers ervan dat ze 100 kilo cocaïne hadden verdonkeremaand.

Verstek

Het openbaar ministerie vorderde voor Mohamed en Alee A. acht jaar cel en voor Rachid A. tien maanden. De broers ontkenden en ook Anass betwistte dat hij geschoten had. De meeste beklaagden, onder wie ook Anass, lieten verstek gaan op het proces.

Vonnis op 30 juni.

Corrigeer

MEER NIEUWS