Elk Vlaams dak wordt geanalyseerd op mogelijkheid zonnepanelen

Elk Vlaams dak wordt geanalyseerd op mogelijkheid zonnepanelen

Foto: JEFFREY GAENS

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom laat elk dak analyseren op de mogelijkheid om een zonnepaneel of zonneboiler te plaatsen. Dat heeft ze geantwoord op een parlementaire vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V).

Met behulp van een ‘zonnekaart’ kunnen gezinnen of bedrijven nagaan of het dak van hun gebouw geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Rekening houdend met de hellingsgraad van het dak, de oriëntatie en eventuele schaduw van omliggende hindernissen doet het programma ook een voorspelling van de mogelijke opbrengst van de panelen. De kaart moet klaar zijn in de zomer van 2016.

De kaart wordt gemaakt door Agentschap voor geografische informatie Vlaanderen (AGIV). Zij zullen op basis van luchtfoto's alle huizen en bedrijven van Vlaanderen inkleuren. Rekening houdend  met beschaduwing, oriëntatie, enzovoort. 

'Nadat, door de oversubsidiëring in de periode 2010-2012, zonne-energie een slecht imago meekreeg, is het nu het moment om zonne-energie te promoten', vindt Bothuyne. 'Zonnepanelen zijn vrij goedkoop en veel efficiënter geworden. Subsidies zijn overbodig.'

Gent heeft al zonnekaart

De stad Gent heeft al een eigen zonnekaart, en ook de stad Antwerpen werkt eraan. 

Nederland heeft al een zonnekaart. Je geeft je adres in, en krijgt onmiddellijk een schatting van wat zonnepanelen bij jou jaarlijks zouden opbrengen, hoe lang de terugverdientijd is, hoeveel panelen je moet plaatsen, of het ook interessant is om een zonneboiler te monteren, enzomeer.

Corrigeer

NIEUWS