Jongen (15) ontdekt nieuwe planeet tijdens kijkstage

Een vijftienjarige scholier uit Groot-Brittannië deed tijdens zijn kijkstage een ontdekking waar veel wetenschappers jaloers op zouden zijn. Tijdens het schoolproject ontdekte hij namelijk een nieuwe planeet, zo hebben wetenschappers nu vastgesteld.

De tiener Tom Wagg koos er in 2013 voor om zijn kijkstage te doen bij Keele University. Daar deed hij de ontdekking van zijn leven: een tot dan toe onbekende planeet op duizend lichtjaar afstand van de aarde. ‘Ik ben enorm enthousiast dat ik een nieuwe planeet heb ontdekt’, zegt Tom Wagg, die nu 17 jaar oud is.

Wetenschappers hebben nog twee jaar lang onderzoek gedaan naar de planeet en kwamen tot de conclusie dat de vondst klopt. Tom zag hoe het licht van een ster een beetje dimde, en dat kwam doordat de planeet er voor trok. De planeet heeft de ‘naam’ WASP-142b gekregen, omdat het de 142ste ontdekking is van het WASP-team (‘Wide Angle Search for Planets’) in het Verenigd Koninkrijk. Een echte naam heeft de planeet echter nog niet.

De planeet is ongeveer even groot als Jupiter, de grootste in ons zonnestelsel. Hij staat zo dicht bij zijn ster dat een rondje eromheen maar twee dagen duurt. ‘Astronomen hebben intussen al meer dan duizend planeten in andere stelsels ontdekt, maar Tom is wellicht de jongste’, klinkt het.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees