Geen bunkers of loopgraven, wel monumenten en begraafplaatsen voor Werelderfgoedlijst

Nieuwpoort / Diksmuide / Alveringem / Houthulst / Langemark-Poelkapelle / Zonnebeke / Ieper / Heuvelland / Mesen / Poperinge -

Met de ondertekening van een convenant gaan verschillende Westhoekgemeenten en tal van andere instanties de verbintenis aan om samen te werken teneinde achttien WO I-sites erkend te zien als Unesco- Werelderfgoed. Of dat lukt weten we in de zomer van 2018.

Geen bunkers, loopgraven of andere artefacten die aan gevechten doen denken, maar wel achttien belangrijke militaire begraafplaatsen en monumenten voor de vermisten: dat zijn de WO I-sites die Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, wil laten erkennen als Unesco-Werelderfgoed.

Gisteren ondertekenden verschillende partners, onder wie de betrokken overheden, beheerders van de sites en administraties, maar ook organisaties als de Boerenbond en Natuurpunt, niet toevallig in het WO I-bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort daartoe een convenant. Daarmee engageren alle betrokken zich om samen de erkenning voor te bereiden.

‘De sites waarover het gaat zijn allemaal al beschermd als monument’, zegt Geert Bourgeois. ‘Ze vormen de Vlaamse bijdrage aan een groter Frans-Belgisch dossier om het WO I-erfgoed van het voormalige Westelijk front als Werelderfgoed te nomineren. Deze begraafplaatsen en monumenten hebben nog steeds een actueel en levendig karakter. Ze zijn uitgegroeid tot plaatsen voor reflectie en nog steeds worden ze door duizenden bezocht, al dan niet op zoek naar verwanten. Een erkenning vormt een passende en blijvende herinnering aan de Eerste Wereldoorlog’, aldus nog de minister-president.

Klik hier en lees meer in Het Nieuwsblad van vrijdag 12 juni.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio