Marghem krijgt tien dagen om contract Tihange te tonen

Marghem krijgt tien dagen om contract Tihange te tonen

Foto: REUTERS

Groen-fractieleider Kristof Calvo geeft minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) tien dagen de tijd om het contract over de verlenging van de kerncentrale Tihange 1 vrij te geven. Anders doet hij het in haar plaats. Volgens de krant De Tijd zou het ons land heel wat geld kosten mocht de centrale voor 2025 gesloten worden.

Marghem weigert al wekenlang hardnekkig om de afspraken met Electrabel en EDF Luminus over de verlengde levensduur van Tihange I bekend te maken. Zelfs aan de speciale commissie die moet oordelen of dergelijke informatie publiek mag worden gemaakt, weigert ze inzage.

Calvo, die na lang aandringen tijdens de vorige regeerperiode een kopie van de Tihange-conventie kreeg, beseft dat hij een risico neemt door zijn belofte van geheimhouding te schenden. ‘De kamervoorzitter kan er me voor straffen, maar de burger en de energiespelers hebben het recht om te weten welke deal de vorige regering heeft afgesloten.’

Duur

Volens de krant De Tijd, die de conventie kon inkijken, zou het België duur te staan komen als besloten wordt om de reactor voor 2025 te sluiten: de regering moet dan binnen de 30 dagen de reële economische schade vergoeden, schrijft De Tijd vrijdag. Het akkoord zou stipuleren dat Electrabel en EDF een deel van de winst van Tihange 1 moeten afstaan aan de overheid, als die winst een bepaalde drempelwaarde overschrijdt. De Tijd merkt op dat die drempelwaarde erg hoog ligt: de overheid verdient pas mee als Electrabel en EDF eerst alle exploitatiekosten en moderniseringsinvesteringen hebben terugverdiend én een winstmarge van 9,3 procent hebben gerealiseerd. De energieproducenten bedongen ook dat in de toekomst geen andere nucleaire taksen op de centrale worden geheven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees