Muse sluit eerste dag Pinkpop indrukwekkend af

De eerste festivaldag van Pinkpop was op gebied van weer uiterst wisselvallig, maar op muzikaal vlak uitstekend. Het hoogtepunt kwam zoals verwacht met het optreden van Muse, maar ook Faith No More, Elbow en Body Count waren in erg goede doen.

De Britse rockers van Muse kregen de eer om de eerste festivaldag van Pinkpop 2015 af te sluiten. Daarvoor hadden ze de klasse en de attitude meegebracht die je van een rockband van hun kaliber mag verwachten. Een indrukwekkende videowall, energieke bandleden en een arsenaal aan gevarieerde hits. We kunnen u geen nummer uit de anderhalf durende set meegeven dat in de rockwereld geen hit was, is of zal worden. En ze werden dan ook nog eens feilloos gespeeld.

De enige keer dat het even misliep, was aan het begin van Madness. Zanger Matthew Bellamy legde plots de boel stil. ‘Sorry mensen, maar de bas is out of tune.’ Alsof iemand het gemerkt zou hebben, van perfectionisme gesproken.

De perfect scheurende rockmachine was ook net dat waar Pinkpop al een hele dag zat op te wachten: een band van wie elk nummer bekend in de oren klinkt. Van het nieuwe album Drones kreeg Pinkpop opener Psycho te horen, maar ook Dead Inside en Mercy. Van het vroegere werk waren vooral Stockholm Syndrome en Plug in Baby impressionant. Hadden we al verteld dat er ook een confettikanon en ballonnen op het publiek werden losgelaten? Tot op Rock Werchter!

Body Count: kritiek, woede en veel gevloek

De festivaldag aftrappen mochten mister motherf*ingIce-T en zijn Body Count doen. Donder en bliksem had Landgraaf toen nog niet over zich heen gekregen. Of het moet afkomstig geweest zijn van de loeiharde, ronduit gewelddadige openingsset.

Is het toeval dat rapper Ice-T zich opnieuw gooit met Body Count en dat het jongste album Manslaughter heet net nu de hele wereld het politiegeweld in de VS bekritiseert? Het zou ons verbazen, maar het maakt in principe geen moer uit.

Pinkpop ontving de band met open armen en startte meteen een uit de kluiten gewassen moshpit. Veel beweging in het publiek dus, maar nog niet genoeg volgens de frontman. Met quotes als You’re too soft en We all feel the pussification - vrij vertaald de vervrouwelijking - of society gaf de man regelmatig aan dat het voor hem allemaal nog flink wat potiger mocht.

Al lijkt de rapper uit South Central L.A., die zijn snor op zo’n vreemde manier trimt dat hij er altijd kwaad uitziet, ook een zacht kantje te hebben. Hij zocht zijn jongste fan in het publiek, een 14-jarig meisje op de eerste rij, betuigde zijn respect omdat ze niet naar een Justin Bieber-concert aan het kijken was en stelde haar gerust voor de rest van haar leven. ‘Geen zorgen kind, niemand zal je ooit nog kwaad doen, want ze weten dat ik vanaf nu jouw nonkel T. ben’, klonk het dreigend net voor de band Got Shit Get Shot aanvuurde.

De durvers die de moshpits bevolkten, zagen het graag gebeuren. Er zijn weinig bands die rap, zware gitaren en harde protestsongs Rage Against The Machine-gewijs met elkaar kunnen combineren, maar Body Count is er ongetwijfeld eentje van. Met loeiers als Body Count en KKK Bitch tot de nieuwste Manslaughter en uiteraard afsluiter Cop Killer stond de Pinkpopweide op geen moment stil.

En die maatschappijkritiek? Die zat er zeker in - 100 Americans have been killed by cops this year, tonight it’s payback - en dat was maar goed ook, want net die kritiek gaf de woede die Body Count uitstraalt de geloofwaardigheid die ze nodig hebben.

Zondvloed

Intussen was het weer gigantisch hard beginnen te regenen op Pinkpop. Een ware zondvloed kregen de festivalgangers over zich heen. Ze zochten dan ook dekking waar ze maar konden, maar heel lang duurde de fikse bui gelukkig niet.

Faith No More: in Dash gewassen en vol bloemen

Eerlijk? We hebben ons de vraag gesteld of we rond 19 uur wel aan het juiste Pinkpoppodium waren aangekomen. De mannen van Faith No More hadden hun luidsprekers in witter dan witte doeken laten inpakken en het podium bezaaid met honderden kleurrijke bloemen. Pas wanneer de gitaarriff van Motherfucker - een nummer van nieuwe plaat Sol Invictus - over de weide daverde en zanger Mike Patton aan zijn typische bekkentrekkerij begon, konden we opgelucht ademhalen: Faith No More was gearriveerd. En hoe!

De stem van Patton klonk krachtig, de foutloze band die er zichtbaar plezier in had bewees waarom Faith No More een van dé grote en meest creatieve gitaarbands uit de jaren 90 genoemd mag worden.

Het Nederlandse publiek leek er jammer genoeg niet al te veel zin in te hebben en veerde recht bij hits Epic en We Care a Lot én uiteraard bij het zondagse Easy, dat in het midden van de set een welgekomen pauze bood na een halfuur manisch gitaar- en vocaal geweld.

Afsluiten deed Faith No More met de nieuwe single Superhero, waarop Patton schreeuwt, kreunt en krijst als nooit tevoren.

O Ja, Patton had speciaal voor zijn Pink People een roze microfoon meegebracht, noemde de Nederlanders hippy shit loving Hollandese en moest er alles aan doen om zijn Dash-witte broek naar boven te houden wanneer hij besloot even het publiek in te duiken.

Elbow: knuffels boven bier en Muse kijkt mee

Heel wat kalmer ging het er aan toe bij Elbow. Baardliefhebber Guy Garvey was ongetwijfeld de vriendelijkste en meest vredelievende frontman van de eerste festivaldag en die peace and love-microbe leek ook meteen de weide voor de Main Stage beet te hebben.

Knuffelen verdrong bier drinken als meest favoriete bezigheid van het publiek tijdens One Day Like This, Pinkpop moest van Guy silly things gaan doen met de handen bij The Bones Of You en Lippy Kids werd dan weer van voor naar achter meegezongen. Of gefloten eerder.

De muzikanten die Guy op het podium vergezellen, zijn van absolute wereldklasse. Bovendien zien de strijkers en blazers eruit alsof ze ook nog eens op uiterlijke kenmerken geselecteerd werden. Zou het voor die knappe blondines en brunettes geweest zijn dat Matthew Bellamy van Muse al in de coulissen zat te kijken? Of wou hij gewoon al eens de sfeer opsnuiven voor hij een uur na afsluiter Ground For Divorce met zijn groep de Main Stage mocht afsluiten?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S