- - Scholen moeten ouders verplicht informeren over internetonderwijs vanaf 1 september

Alle zieke kinderen hebben voortaan recht op Bednet

Alle zieke kinderen hebben voortaan recht op Bednet

Foto: bednet

Alle kinderen die langdurig ziek zijn, moeten vanaf 1 september via de webcam les kunnen volgen. Bednet krijgt daarvoor één miljoen euro subsidies van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). ‘We zijn volop mensen aan het aanwerven en materiaal aan het kopen om de vele aanvragen te kunnen verwerken’, klinkt het bij Bednet.

Chronisch of langdurig zieke kinderen in het lager en middelbaar onderwijs kunnen al sinds 2007 een beroep doen op de gratis diensten van Bednet. Via de webcam volgen ze live ‘vanuit hun bed’ de lessen. Ook al zitten ze vaak thuis, ze hebben nog contact met hun leeftijdsgenootjes en de juf.

Maar tot op vandaag is de organisatie nog niet bij alle scholen bekend. ‘We zijn nu afhankelijk van de goodwill van scholen en ouders’, zegt Els Janssens, directrice van Bednet. Daarom treedt vanaf 1 september een nieuwe regelgeving in werking die van internetonderwijs een absoluut recht maakt: scholen worden verplicht om ouders te informeren over de mogelijkheid.

Eén miljoen subsidies

Het kabinet van Hilde Crevits plant een campagne om Bednet breder bekend te maken en maakt één miljoen euro subsidies vrij. Nu leeft de vzw vooral van giften en sponsoring. ‘We verwachten dat meer leerlingen er een beroep op zullen doen. Het geld moet daaraan tegemoetkomen’, zegt de woordvoerder van Crevits.

Ook Els Janssens verwacht dat het aantal aanvragen fel zal toenemen. ‘We zijn alles in gereedheid aan het brengen voor komend schooljaar. We nemen nu al vier nieuwe medewerkers in dienst en kopen volop materiaal aan. Nu gebruiken 230 kinderen Bednet, maar volgend jaar kunnen we zeker 300 leerlingen helpen.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees