Perfect bloed wordt weggegooid, terwijl Rode Kruis smeekt om donoren

Perfect bloed wordt weggegooid, terwijl Rode Kruis smeekt om donoren

Zo’n 1.500 ondergaan regelmatig een verplichte bloedafname, maar dat bloed verdwijnt gewoon in de vuilnisbak. Foto: phm

Jaarlijks belanden duizenden bloedzakjes bij het medisch afval, terwijl ze perfect geschikt zijn voor transfusie. De reden? Het bloed is afgetapt uit medische noodzaak in plaats van vrijwillig. Een nieuw wetsvoorstel wil komaf maken met de verspilling.

Naar schatting 1.500 Belgen ondergaan geregeld een verplichte bloedafname of aderlating omdat ze lijden aan erfelijke hemochromatose (EH). Daardoor neemt hun lichaam te veel ijzer op in het bloed. Medisch gezien is het bloed van die patiënten geschikt voor transfusie. Dat zegt onder meer het Rode Kruis. En toch belandt het steevast in de vuilnisbak als medisch afval. Jaarlijks zou het gaan om liefst zesduizend zakjes.

Pure verspilling, zegt Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA). ‘Het is absurd dat we bruikbaar bloed verspillen, terwijl de nood aan donaties zo hoog is.’ Van Peel heeft een wetsvoorstel klaar dat wie aan hemochromatose lijdt maar verder gezond is, de kans geeft om na een aderlating te kiezen: of zijn bloed wordt gedoneerd of het wordt vernietigd. ‘De huidige wet stelt dat bloeddonatie alleen vrijwillig mag gebeuren. Omdat deze afnames medisch noodzakelijk zijn, zou er van vrijwilligheid geen sprake zijn. Dat klopt volgens mij niet. Een behandeling kan verplicht zijn, maar de donatie achteraf een vrije keuze.’

Te veel ijzer niet schadelijk

Het Rode Kruis juicht het wetsvoorstel toe. ‘Zesduizend zakjes per jaar maakt voor ons geen enorm verschil, maar we zijn wel voortdurend op zoek naar nieuwe donoren. En hier gaat het om mensen die sowieso regelmatig bloed afstaan’, zegt onderzoeker Philippe Vandekerckhove. ‘Er is geen wetenschappelijk bewijs dat hun bloed onveilig is. Een teveel aan ijzer kan tot schade aan de organen leiden, maar alleen op lange termijn. De overdosis in één bloedstaal is bovendien klein en zit alleen in het plasma.’

Vandekerckhove wijst ook op het feit dat onder de huidige donoren van het Rode Kruis hoogstwaarschijnlijk een heel aantal mensen is die aan de aandoening lijden, maar het niet weten. Ze ondervinden geen problemen, net omdat ze zo trouw bloed geven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees