Tevredenheid over VRT neemt af bij kijkers

Tevredenheid over VRT neemt af bij kijkers

Café Corsari (Eén) is een van de vele talkshows op de Vlaamse televisie. Foto: © VRT Jokko

Zes op de tien Vlamingen is tevreden over het aanbod op de openbare omroep VRT. Dat zijn er bijna tien procent minder dan in 2010.

Dat blijkt uit een publieksbevraging van de Universiteit Antwerpen bij 1.710 Vlamingen die werd voorgesteld in het Vlaams parlement, waar wordt gewerkt aan een nieuwe beheersovereenkomst voor de openbare omroep.

Uit het onderzoek blijkt dat 63,1 procent van de Vlamingen zijn gading vindt op een van de tv-zenders van de VRT. Bij een vorige bevraging, in 2010, was dat nog 72,6 procent. Het aantal radioluisteraars dat zijn gading vindt daalde van 67,7 procent tot 58,6 procent. Opvallend is dat het aantal ontevredenen niet toeneemt, wel de categorie van zij die geen mening hebben.

Meer fictie

Het gros van de televisiekijkers vindt dat er op dit moment net genoeg nieuws en duiding wordt uitgezonden. Ze willen echter meer films, documentaires en Vlaamse fictie, terwijl er van talkshows en talentenjachten een overaanbod is. Bijna 40 procent van de VRT-kijkers vindt dat er te veel shows en talentenjachten worden uitgezonden. Bijna 39 procent wil ook minder talkshows. 

66 procent van de ondervraagden vindt dat de VRT zich moet onderscheiden van de commerciële media in het soort programma’s dat wordt aangeboden. Volgens 64 procent moet de omroep investeren in Vlaams creatief talent en volgens 70 procent moet de omroep inzetten op vernieuwende programma’s.

Nederlands

Meer dan 65 procent vindt dat de VRT het Algemeen Nederlands moet hanteren in alle programma’s. De VRT moet volgens het onderzoek ook programma’s aanbieden die de Vlaamse eigenheid weerspiegelen.

Wat radio betreft is er een groot draagvlak voor de populaire zenders. 69 procent vindt dat de omroep over een zender mag beschikken die veel aandacht besteedt aan populaire muziek en hits. Meer dan 72 procent vindt daarentegen dat de VRT ook zo veel mogelijk muziekgenres aan bod moet laten komen. Een meerderheid wil op minstens één van de radionetten bijzondere aandacht voor Nederlandstalige muziek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees