Grootschalige competitiehervorming unaniem goedgekeurd: geen tweede klasse meer

© rr

© Photo News

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: null

De kogel is door de kerk: de grootschalige competitiehervorming van het Belgische profvoetbal werd unaniem goedgekeurd door de Nationale Studiecommissie van de KBVB. Vanaf het seizoen 2016-2017 zijn er nog slechts 24 profclubs: 16 in eerste klasse A en 8 in eerste klasse B.

jvh

Bij de Nationale Studiecommissie (NSC) moesten de leden van de Franstalige en Vlaamse Vleugel zich uitspreken over de nieuwe competitiestructuur voor het Belgische voetbal. Die commissie keurde het nieuwe plan unaniem goed, en zette daarmee de deur open naar een hervorming vanaf het seizoen 2016-2017. Vanaf dat moment spreken we dus van eerste klasse A (met zestien teams) en eerste klasse B (met acht ploegen).

Hoogste niveau

In het plan blijft eerste klasse behouden in zijn huidige vorm, met 16 clubs dus. Ook aan het systeem van Play-off I - met de eerste zes clubs uit de reguliere competitie - wordt niet geraakt.

Aan Play-off II nemen 12 clubs deel: de nummers 7 tot en met 15 uit eerste klasse A en de nummers 2, 3 en 4 uit eerste klasse B. De winnaar van PO II neemt het - zoals nu al het geval is - op tegen de nummer 4 van PO I met als inzet een Europees ticket. In de nieuwe formule is er wel nog maar één daler uit eerste klasse A, namelijk de laatste uit de reguliere competitie. Dat betekent uiteraard ook dat Play-off III verdwijnt.

Geen plaats meer voor tweede klasse

In de nieuwe structuur is geen plaats meer voor de huidige tweede klasse met 18 ploegen. Die wordt opgesplitst in eerste klasse B enerzijds (met 8 professionele clubs), en de Nationale Amateurliga (met louter amateurploegen). Om vanuit het amateurgedeelte richting het professionele gedeelte van ons voetbal te promoveren, komen er strenge criteria. Clubs uit de nieuwe 'eerste klasse B' kunnen dus niet meer degraderen, tenzij er een amateurclub aan de strenge voorwaarden kan voldoen. In ruil daarvoor krijgen clubs uit eerste klasse B een aanzienlijk deel van de koek van het televisiegeld.

De vrijgekomen plaats in eerste klasse A wordt ingenomen door een club uit eerste klasse B. De acht clubs in de B-reeks spelen tijdens het reguliere seizoen twee speelrondes van telkens 14 wedstrijden. De winnaars van die speelrondes nemen het tegen elkaar op om de promotie naar eerste klasse A. In totaal komen er door het voorstel 24 clubs in het Belgische profvoetbal: 16 in eerste klasse A en 8 in eerste klasse B.

De voorbije weken waren er klachten van clubs als Beerschot, die vreesden dat de muur tussen prof- en amateurvoetbal onoverbrugbaar zou worden. Hieraan is vorige week tegemoetgekomen. Een licentie voor tweede klasse zal volstaan om uit de hoogste amateurklasse naar eerste klasse B te promoveren.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie