Vakantie

We willen gsm en laptop thuislaten op vakantie, maar het werk achtervolgt ons

We willen gsm en laptop thuislaten op vakantie, maar het werk achtervolgt ons

Foto: Paul van Riel

Belgische werknemers zeggen dat hun vakantie broodnodig is. Niet zomaar voor het plezier, maar om de energie te vinden om er terug tegen aan te kunnen. De meerderheid zou de gsm of pc ook liefst thuis laten, maar het werk blijkt ons toch te blijven achtervolgen op vakantie. Dat blijkt uit een bevraging van Tempo-Team bij 400 werknemers.

‘De werkdruk is erg hoog’, vinden twee op drie werknemers. ‘En de tijd die na de werkuren overblijft, plus het weekend, volstaat niet om daarvan te recupereren’, vindt een derde. ‘Het tast onze gezondheid aan, en we zien steeds meer overspannen collega’s en burn-outs’, zeggen verontrustend veel deelnemers aan de studie.

Wat zijn die gezondheisproblemen dan? Veertig procent ligt soms wakker van het werk, 32 procent voelt zich rusteloos, en bij 34 procent zorgt het voor spanningen thuis.

Vakantie is dus een broodnodig tegengif, en velen hebben nood aan meer vakantie. Opvallend is dat de meesten vooral meer korte vakanties zouden willen, eerder dan langere vakanties. ‘Een druk leven vereist voldoende rustmomenten om te kunnen herstellen. Dat is van groot belang’ zegt professor Marijke Verbruggen van de KU Leuven. ‘Het is daarom onontbeerlijk om vakantie te nemen. Onderzoek wijst uit dat wie geen vakantie neemt daar een gezondheidsprijs voor betaalt, soms jaren later.’

‘Sociale of sportieve vakantie best’

‘Vakantie helpt om de batterijen terug op te laten, maar niet elke vakantie is even zaligmakend’, zegt Verbruggen. ‘Ook hier hangt het er van af hoe men deze invult. Zo blijkt dat een actieve vakantie met veel sociale contacten of beweging en sport heilzamer is dan niets doen. Dit is belangrijker dan een zeer lange vakantie nemen. Wanneer het echter gaat om een gezondheidsprobleem, zoals bij chronische overspannenheid of burn-out, heeft men recht op ziekteverlof. Dat vraagt soms meerdere weken of zelfs maanden en dan is vakantie ontoereikend.’

Gsm en laptop

De helft van de ondervraagden geeft aan dat hij of zij gsm en laptop liefst thuis laat. Maar een telefoontje van of naar het werk blijkt vaak niet te vermijden, en een derde leest zelfs regelmatig werkmails op vakantie. Voor velen een noodzaak omdat bij 3 op 4 het werk gewoon blijft liggen tijdens hun afwezigheid. Slechts bij de helft volgt een collega of uitzendkracht hun werk op, en dat zorgt vaak voor veel stress onmiddellijk na de vakantie.

Tijdskrediet

Om tot op latere leeftijd te kunnen doorgaan met werken vinden veel werknemers het nodig om er eens een langere tijd van tussenuit te kunnen gaan. Alleen heeft de huidige regering Michel I het zogenaamde niet-gemotiveerde tijdskrediet afgeschaft.

Om deze redenen zouden we graag tijdskrediet te kunnen nemen. Opvallend veel mensen zeggen onomwonden dat ze die tijd voor zichzelf zouden willen hebben. Al zouden ook veel mensen de tijd willen besteden aan de zorg voor zieke of oudere familieleden of de opvoeding van de kinderen. De spreekwoordelijke ‘wereldreis’ waarnaar vaak werd verwezen bij de afschaffing van het niet-gemotiveerde tijdskrediet, blijkt minder van toepassing.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees