Vakantie

Zo maak je betere vakantiefoto's met je smartphone

Zo maak je betere vakantiefoto's met je smartphone

Foto: *

Reisfotografie is een vak apart, maar de kans is groot dat je het toeristentoestel rond je nek ondertussen vervangen hebt door je smartphoneom foto's te maken op vakantie. In zijn gids 'Gids voor de reisfotografie' voor Lonely Planet geeft fotograaf Richard L'Anson tips om betere foto's te maken op reis en wijdt hij ook een hoofdstuk aan fotograferen met je telefoon. Enkele tips.

- Zet de resolutie van je telefoon op zijn hoogst. Opnames zullen langzamer opgeslagen worden en trager verzonden, maar ze zien er wel beter uit. Koop desnoods een grotere geheugenkaart.

- Verwijder geen beelden op basis van wat je op het kleine scherm van je smartphone ziet, wacht tot je ze op computer hebt gezien.

- Fotgrafeer bij het helderste licht en vermijd te weinig licht. Zet binnen de verlichting aan en keer de onderwerpen naar het licht. Als je een flits hebt, kan je die binnen en buiten gebruiken bij weinig licht, maar onthoud dat het bereik ongeveer 1 meter is.

- Vermijd het gebruik van digitale zoom, wat de beeldkwaliteit vermindert. Snijd liever met beeldbewerkingssoftware bij als u niet dichter bij uw onderwerp kunt komen. Digitale zoom werkt alleen als de belichting lager is ingesteld.

- Als je camera een vaste lens heeft, zal het optimale focuspunt zo'n 50 tot 70 cm van de lens zijn. Onderwerpen binnen dit bereik zullen zo scherp en gedetailleerd zijn als de camera kan leveren. Onderwerpen verderop zullen minder scherp zijn.

- Hou je telefoon stil, vooral in situaties met weinig licht omdat de camera een langere sluitertijd zal kiezen om het weinige licht te compenseren en onscherpte optreedt.

- Hou de lens schoon. Dit is bijna onmogelijk omdat hij niet kan worden bedekt, dus maak er een gewoonte van om vingerafdrukken weg te vegen voor opname.

- Fotografeer zowel horizontaal als verticaal. Het voelt veel natuurlijker om de camera horizontaal te houden en veel mensen vergeten dus dat het voor sommige beelden beter is om ze verticaal vast te leggen.

- Zet de beelden op een computer en bewerk ze met beeldsoftware op precies dezelfde manier als uw camerafoto's. Je zal verbaasd zijn hoe goed sommige foto's eruit kunnen zien.

'Lonely Planet's Gids voor de Reisfotografie' van Richard l'Anson is in Nederlandse vertaling uitgegeven door Lanno en kost 24.99 euro. www.lannoo.be

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees