Seks & Relaties

‘Festivalseks is niet altijd even veilig’

‘Festivalseks is niet altijd even veilig’

Het merendeel van de festivalgangers had al seks op een festival, maar lang niet al die mensen deden het ook veilig. Dat blijkt uit de festivalseks-enquête van radiozender Studio Brussel en het Eén-programma Volt.

Van de 17.000 deelnemers die de enquête online invulde, hadden 13.000 al seks gehad op een festival. Dat gaat over seks in de breedste zin van het woord, waar ook kussen toe gerekend wordt. 88 procent van die 13.000 zegt gekust te hebben op een festival, één op vier kuste er voor het eerst. 77% van die mensen ging ‘all the way’, tien procent werd ontmaagd tijdens een festival.

De meerderheid, 70 procent, had seks met zijn eigen partner, 36 procent met iemand die ze ter plekke leerde kennen en 26 procent met een vriend of een vriendin. 14 procent van de deelnemers heeft zijn of haar partner al bedrogen tijdens een festival.

Niet veilig met onbekenden

Opvallend is wel dat er in het heetst van de strijd niet altijd aan veiligheid gedacht wordt. Tien procent van de vrouwen zegt dat ze nooit anticonceptie gebruikten bij festivalseks, zelfs niet als het met iemand was die ze niet kenden. 28 procent zegt nooit een condoom te gebruiken als ze geslachtsgemeenschap hebben met iemand die ze ter plekke ontmoet hebben.

Dat ter plaatste leren kennen gebeurt steeds vaker via apps als Tinder of Grinder. Van al diegene die deze apps gebruikten, had 43 procent effectief seks met zijn date op het festival. De apps zijn populairder bij homoseksuelen dan bij hetero’s.

De ondervraagden geven ook aan dat er belangrijkere zaken zijn dan seks op een festival: seks krijgt een score van 2.5 op 5 en komt daarbij niet in de buurt van het belang van de muziek (4.6 op 5) en sfeer (4.7 op 5).

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees