Jongeren roken weer meer

Jongeren roken weer meer

Foto: Martijn van de Griendt

Het aantal jongeren in het secundair onderwijs dat van tijd tot tijd een sigaret opsteekt, is opnieuw fors aan het stijgen. Terwijl het voor het schooljaar 2012-2013 nog om één op de vijf (19,4 procent) ging, was dit in het schooljaar 2013-2014 al het geval bij een kwart (25,1 procent). Dat blijkt uit het meest recente jaarrapport van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD).

De VAD en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) zijn bezorgd over de evolutie en vragen zich af of een nieuwe generatie van jonge rokers op komst is. Want de stijging geldt voor alle leeftijdsgroepen, in alle onderwijsvormen en zowel bij jongens als bij meisjes.

Daarmee is een einde gekomen aan de daling van het aantal jonge rokers dat zich een aantal jaar geleden nochtans had ingezet. Want naast de toename van het aantal jongeren dat zegt het voorbije jaar een sigaret te hebben opgestoken, ging ook het aantal jongeren dat zegt ‘ooit’ te hebben gerookt omhoog. Voor het schooljaar 2013-2014 gaf iets meer dan één op de drie (32,1 procent) jongeren aan ooit gerookt te hebben, terwijl dit voor het schooljaar 2012-2013 nog net minder dan één op de drie (29,7 procent) was. Het ging om de tweede stijging in twee jaar tijd.

Groot verschil tussen ASO, TSO en BSO

Daarnaast valt het grote verschil op tussen het ASO, het TSO en het BSO. Er zijn bijvoorbeeld duidelijk meer rokers in het BSO (45,5 procent van de laatstejaars) dan in het TSO (38,2 procent) en in het ASO (25,6 procent). Voor de VAD is het dan ook duidelijk. ‘De overheid moet dringend een tandje bijsteken om het roken bij jongeren opnieuw terug te dringen’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees