Bourgeois: ‘Toon tussen Vlaamse coalitiepartners mag wat gemilderd worden’

Bourgeois: ‘Toon tussen Vlaamse coalitiepartners mag wat gemilderd worden’

Geert Bourgeois (N-VA) Foto: BELGA

De Vlaamse regering is geen kibbelkabinet, maar buiten de regering mag de toon tussen de coalitiepartners wel best wat gemilderd worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) donderdagavond toegegeven in Terzake.

De jongste tijd kwam een aantal Vlaamse ministers onder vuur te liggen. Woensdag trokken Open VLD en CD&V ten strijde tegen de regeling rond onverdoofd slachten van Ben Weyts (N-VA), en haalde Robrecht Bothuyne (CD&V) uit naar het kmo-plan van Philippe Muyters. Maar de grootste kop van Jut was Joke Schauvliege, die kritiek kreeg op de zogenoemde M-score die ze wil invoeren en op de besparingen op milieu en natuur die ze doorvoert.

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft het allemaal gehad, zo maakte hij donderdagochtend duidelijk. ‘De slagen onder de gordel’ tegen zijn CD&V-ministers is hij beu, net als de ‘laaghartige aanvallen’.

Bourgeois benadrukte in Terzake dat de Vlaamse regering alle problemen oplost en in het jaar dat ze bestaat al veel gerealiseerd heeft. De problemen ontstaan volgens hem ‘wanneer een minister naar buiten treedt met zaken die niet in het regeerakkoord staan en nog niet doorgesproken zijn binnen de regering’. Dat kan opgelost worden, als de ministers wachten tot de zaken op de regering gekomen en goedgekeurd zijn, denkt hij.

De minister-president wees er nog op dat het parlement de plaats is waar gediscussieerd kan en moet worden. ‘Maar de toon zou wat gemilderd moeten worden’, gaf hij wel toe.

Corrigeer

NIEUWS