Fit & Gezond

'Tamponziekte' kostte bijna het leven aan voormalig model

'Tamponziekte' kostte bijna het leven aan voormalig model

Foto: Instagram

Lauren Wasser was 24 toen ze in 2012 vroeger weg ging van een feestje omdat ze zich onwel voelde. Ze dacht dat ze gewoon wat ging uitzieken in bed, maar wat daarna gebeurde, zette het leven van het jonge model volledig op zijn kop.

Het ging Lauren Wasser drie jaar geleden voor de wind. Ze was al model sinds haar tweede toen ze als peuter met haar moeder in de Italiaanse Vogue stond en was een graag geziene gast op hippe feestjes in Los Angeles. Het is op een van die feestjes dat Lauren zich onwel begint te voelen en besluit in haar bed te gaan kruipen. Twee dagen later wordt ze bewusteloos op de vloer van haar slaapkamer gevonden. Als ze in het ziekenhuis na een coma weer bijkomt, krijgt ze te horen dat ze het toxisch shocksyndroom (ook wel tamponziekte genoemd) kreeg waardoor haar interne organen het begaven en ze een hartaanval kreeg. De dokters vertellen haar dat ze slechts tien minuten van de dood verwijderd was. 

Rechtszaak
De infectie zorgt er ook voor dat ze gangreen krijgt en om die te stoppen moet haar rechterbeen geamputeerd worden. Ze blijft in leven en revalideert, maar gaat gedurende die periode wel door een depressie. Nu, drie jaar later, is ze soms weer aan de slag als model en wil ze haar verhaal delen om vrouwen bewust te maken van het risico dat ze lopen. Het tamponmerk Kotex en de supermarkt waar ze de tampons kocht, sleepte ze voor de rechter. De beschrijving op de verpakkingen – verwissel je tampon elke vier tot acht uur, ook ‘s nachts – zou volgens haar niet duidelijk genoeg zijn. Zelf geeft ze aan dat ze die bewuste dag drie keer haar tampon had vervangen.

Zeldzame infectie
Het toxic shocksyndroom is een erge vorm van infectie veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus, die gelukkig zelden voorkomt. In 2013 stierf in ons land nog een 16-jarig meisje uit Namen aan het syndroom. Het wordt het toxische shocksyndroom genoemd omdat het lichaam in shock gaat eens de bacterie zich manifesteert in het bloed. Omdat niet alle symptomen altijd gelijk voorkomen, is het echter moeilijk voor artsen om de diagnose te stellen.

 

Educating in my shorts... Dope can I have them back yet? ??

A photo posted by Camraface ??+ (@fotofetish) on

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees