Tom Boonen komt net tekort in wegrit op Europese Spelen, Luis Leon Sanchez wint

Luis Leon Sanchez heeft de wegrit op de Europese Spelen in Bakoe gewonnen. De Spanjaard was na 216 kilometer de snelste van een kleine kopgroep. Tom Boonen kwam enkele seconden tekort en werd zesde.

Wielrennen op Sportwereld.be

België kwam met zes renners aan de start in Azerbeidzjan: Tiesj Benoot, Tom Boonen, Jens Keukeleire, Stijn Vandenbergh, Maarten Wynants en Bart De Clercq. Die laatste zat van bij de start mee in de goede vlucht. Na een reeks aanvalspogingen en afvallers vormde zich uiteindelijk een groep van acht renners: De Clercq (België) Manuele Boaro (Italië), Jesus Lopez Herrada (Spanje), Alexis Gouaerd (Frankrijk), Aleksejs Saramontins en Gatis Smukulis (Letland), Conor Dunne (Ierland) en Vitaly Buts (Oekraïne).

De vluchters kregen maximaal ruim vijf minuten voorsprong, maar profiteerden van windstilte in het peloton om vrij lang voorop te blijven. Boonen testte op de ‘bult van Bakoe’ even de benen, maar Niki Terpstra ging alert mee in het wiel van zijn ploeggenoot. Julian Alaphilippe probeerde het even solo, maar werd door zijn ploegleiding een halt toegeroepen.

Belgen en Italianen

Het was wachten op de Italianen om de koers in handen te nemen. Dario Cataldo zette zich op kop en bracht de voorsprong terug tot op 3’35”. Ondertussen hadden al zo’n 30 renners er de brui aan gegeven, voornamelijk wegens de hoge temperatuur van ruim 30 graden Celcius. Italië kreeg gaandeweg hulp van de Belgen, met onder andere Stijn Vandenbergh.

Een groepje met onder andere Terpstra, Pozzato, Boonen en Keukeleire scheidde zich even af van het peloton. Lang droeg hun vlucht niet maar de koers schoot er wel door wakker. De Russen namen het heft in handen en de voorsprong van ondertussen eenzame leider Buts slonk snel. Met nog twee ronden voor de boeg had de Oekraïner nog één minuut voorsprong en was de groep met de Clercq ingelopen door eentje met onder andere Boonen, Terpstra, Pozzato, Keukeleire, Nizzolo, Viviani en Leon Sanchez.

Spannande finale

Terpstra wilde niet wachten op de slotronde en trok er op de beklimming in Bakoe alleen op uit. Even maar, want de Nederlander kreeg al snel het gezelschap van Keukeleire. Boonen controleerde in de achtervolging, maar de Italianen gaven het volle pond. Ondertussen gaf Benoot er de brui aan. Terpstra en Keukeleire waren niet opgewassen tegen het Italiaanse tempo en beide werden bij het ingaan van de laatste ronde van 13,9km gegrepen.

De Pool Maciej Paterski probeerde het solo en kreeg het gezelschap van onder andere met Grivko, Vakoc en Herrada. Leon Sanchez reageerde en nam de laatste drie mee in de aanval. Bij de achtervolgers namen de Italianen het heft in handen. De vier hadden enkele seconden voorsprong bij het ingaan van de laatste kilometer.

Herrada trok de spurt aan voor Leon Sanchez en die maakte het makkelijk af. Grivko werd tweede, voor Vakoc. Boonen kwam enkele seconden tekort en werd zesde, net na Nizzolo. Keukeleire werd nog negentiende.

Uitslag:

1. Luis Leon Sanchez (Spanje) 216km in 5u27’24”

2. Andriy Grivko (Oekraïne) z.t.

3. Petr Vakoc (Tsjechië)

4. Jesus Herrada (Spanje)

5. Giacomo Nizzolo (Italië) 4”

6. Tom Boonen (België) z.t.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.