Commentaar

Guy Fransen: 'Rode kaart voor transparantie rond Eurostadion'

© PN

Respectloos. Er valt geen ander woord te bedenken voor de bulderlach waarmee de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) afgelopen week een ernstige, terechte en ­relevante vraag van TV Brussel beantwoordde naar de publieke middelen die in en rond het Eurostadion ­zullen worden besteed. Daarna liep hij weg, de vraag onbeantwoord latend, de Brusselaar én belastingbetaler voor de gek houdend.

Guy Fransen, Algemeen Chef Sportwereld

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Er is nooit duidelijkheid verschaft over welke publieke middelen er zullen worden besteed in en rond het ­stadion. Dat wil niet zeggen dat die niet te verantwoorden zouden zijn, maar de Brusselse politici hebben zichzelf vastgereden door bij de aanvang van het dossier te stellen dat de belastingbetaler geen eurocent zou meebetalen. Nu klinkt het al dat de ‘constructie’ van het ­stadion volledig door private middelen zal worden ­gefinancierd. Voor de 11.000 plaatsen tellende parking zal het Brussels Gewest bijspringen, voor de exploitatie komt de stad Brussel 4 miljoen euro per jaar tussen. In ruil zal de stad het stadion kunnen gebruiken. De ontsluiting van de site met metro en afritten wordt ook door publiek geld gefinancierd.

Pas afgelopen week vernam de Brusselaar voor het eerst dat zijn stad vier miljoen euro aan het nieuwe stadion zal besteden. De beleidsmakers verantwoordden die uitgave met de mededeling dat ook aan het oude ­Koning Boudewijnstadion al jaarlijks vier miljoen euro gespendeerd werd vanuit de overheid. Daar stonden dan wel twee miljoen euro inkomsten ­tegenover. Hoeveel de verwachte return voor de gemeenschap zal zijn op de vier miljoen voor het nieuwe stadion is vooralsnog niet publiek. Net zoals geheimzinnig wordt gedaan onder ­welke voorwaarden Anderlecht als huurder gebruik mag maken van het nieuwe stadion. Nochtans is ook openheid rond die condities, in het ­kader van een fair concurrentiebeding met andere eersteklassers, best wel relevant.

Als het om overheidsgeld gaat, mag en moet van beleidsmakers meer transparantie verwacht worden. Glashelder zelfs. En ook de voetbalverantwoordelijken in het dossier mogen duidelijker zijn over de condities, precies omwille van die fairplay tegenover de andere clubs. En mag ook het feit dat koning voetbal de laatste maanden zowel ­nationaal als internationaal geen beste beurt heeft gemaakt rond heldere financiën een argument voor meer openheid zijn?

Meer over Rode Duivels