Strandobservatienetwerk SeaWatch werkt met burgers

SeaWatchers zijn nieuwe oren en ogen van zee en strand

Knokke-Heist / Blankenberge / Oostende / De Haan / Middelkerke / Bredene / Nieuwpoort / De Panne / Koksijde -

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is met een uniek project gestart om de veranderingen van onze stranden en zee op lange termijn te observeren. Het heeft daarvoor gemotiveerde, vrijwillige burgers - SeaWatchers - een gedegen opleiding gegeven.

De Noordzee en onze stranden bevinden zich in een voortdurende staat van verandering. Natuurlijk oorzaken, maar ook menselijke ingrepen spelen hierbij een rol. Toch, hoe raar het moge klinken, zijn over al die veranderingen weinig of geen langetermijngegevens beschikbaar die uitspraken over trends mogelijk maken.

Op vragen als ‘zijn er nu meer of minder kwallen dan pakweg vijftig jaar geleden’ blijven wetenschappers het antwoord deels schuldig. Daar moet nu met het nieuw project SeaWatch-B van het VLIZ verandering in komen. Opvallend en toch wel uniek aan het initiatief is dat voor dit alles geen professionele wetenschappers worden ingeschakeld. Het VLIZ doet daarentegen een beroep op een team vrijwillige burgers - de zogenaamde SeaWatchers - die hiervoor een gedegen opleiding hebben gekregen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees