Gent, Boechout, Deinze en Kontich zijn ‘Fietsgemeenten 2015’

Gent, Boechout, Deinze en Kontich zijn ‘Fietsgemeenten 2015’

De Visserij, een van de Gentse fietsstraten. Foto: fvv

Boechout / Kontich / Gent / Deinze -

De award ‘Fietsgemeente’ die de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) jaarlijks uitreikt gaat dit jaar naar Gent. Maar ook Boechout, Deinze en Kontich vielen in de prijzen, respectievelijk in de categorie ‘kleine’ en ‘middelgrote’ gemeente. De winnaars krijgen elk 50.000 euro, om te investeren in nieuwe fietsinfrastructuur.

Met de award zet de VSV steden en gemeenten in de bloemetjes die de afgelopen jaren een goed en zichtbaar fietsbeleid hebben gevoerd. En zeker Gent is daar een voortrekker in, vond de jury, onder meer door het inrichten van fietsstraten, schoolstraten en leefstraten.

‘Een fietser moet voelen dat hij een belangrijke actor is in het verkeer, en geen randverschijnsel’, reageert schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw . ‘Daar slagen we in Gent goed in. De laatsten jaren zijn de fietsers goed zichtbaar gemaakt.’

Enige oplossing voor verkeersknoop

Rudi Goyvaerts, schepen van Verkeer in Boechout, heeft zo zijn eigen visie op het succes van de fiets in zijn gemeente. ‘Wij zitten in de zuidrand van Antwerpen, de enige oplossing voor de verkeersknoop daar is extra inzetten op fietsen’, klinkt het.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ziet de komende jaren overigens een nog belangrijker rol voor Vlaanderen weggelegd. ‘De lokale besturen bouwen hun investeringen in infrastructuur als gevolg van de besparingen af. Daarom moet Vlaanderen zich extra inzetten’, reageert hij. ‘Ondanks de besparingen op de Vlaamse begroting houdt Vlaanderen de investeringen in fietsinfrastructuur op peil. Voor de komende jaren hebben we zelfs een groeipad voor ogen’, klinkt het.

Dit jaar werd voor het eerst overigens ook een publieksprijs uitgereikt. Die werd in de wacht gesleept door Merksplas, Heusden-Zolder en opnieuw Gent.

Corrigeer

MEER NIEUWS