‘Angst voor jobverlies zit met name bij Delhaize’

‘Angst voor jobverlies zit met name bij Delhaize’

Foto: Photo News

De fusie van supermarktconcerns Ahold en Delhaize zal vooral in België leiden tot zorgen om de werkgelegenheid. Dat stelt bestuurder Michiel Wallaard van de Nederlandse vakbond CNV woensdag in een reactie op het samengaan van de bedrijven.

Wallaard is woensdagmorgen naar eigen zeggen summier geïnformeerd over de fusieplannen. Volgens hem zullen er op korte termijn geen banen verdwijnen op de werkvloer in Nederland. Wel zijn er speculaties over ‘dubbelingen’ met name op het hoofdkantoor en in de logistiek. Ahold gaat door met de uitbreidingsplannen van Albert Heijn in België.

Nederlanders in het voordeel

Vooral qua logistiek zijn de Nederlanders volgens hem in het voordeel. Vanwege de lagere lonen in Nederland en de soepelere regelgeving met betrekking tot werken in de nacht, zal de angst voor banenverlies met name bij de Belgen zitten, meent de vakbondsbestuurder.

Volgens vakbond FNV Handel heeft de aangekondigde fusie vooralsnog geen effect op de Nederlandse werkgelegenheid. ‘Althans, dat heeft de raad van bestuur gemeld’, aldus bestuurder Peter van der Put van de bond. De FNV benadrukt dat de fusie nog wel moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten.

Reorganisatie in de koelkast

De verwachting is dat het samengaan van beide bedrijven medio 2016 is afgerond. Volgens FNV zullen de Belgische vakbonden er op aandringen om de eerder aangekondigde reorganisatie bij Delhaize tot na de fusie in de koelkast te zetten. ‘Dan wordt namelijk pas duidelijk of het verlies van 1800 banen daadwerkelijk nodig is’, aldus Van der Put.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees