Toen waren ze nog met vijf: het voetbalimperium van Roland Duchâtelet

Toen waren ze nog met vijf: het voetbalimperium van Roland Duchâtelet

Foto: rr

Nu Roland Duchâtelet Standard van de hand heeft gedaan, krimpt zijn netwerk aan voetbalclubs een beetje. Met de nadruk op ‘een beetje’: de 68-jarige zakenman heeft nog altijd een vinger in de pap bij vijf clubs uit vijf verschillende Europese competities. Een overzicht.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

STVV

Duchâtelet maakte zijn intrede in het voetbal in 2004, toen hij vooral bekend was als voorzitter van de politieke partij Vivant. In 2011 verkocht hij officieel zijn aandelen in de Limburgse club na zijn overname van Standard. Via zijn vrouw Marieke Höfte heeft Duchâtelet echter nog altijd een vinger in de pap op Stayen.

CHARLTON ATLETIC

In december 2013 nam Duchâtelet de Londense club Charlton Atletic over. Hij plaatste er meteen enkele Standard-spelers zoals Reza Ghoochannejhad en Astrit Ajdarevic en ontsloeg al gauw coach Chris Powell. Die werd vervangen door José Riga, maar ook de Luikenaar stapte op nadat hij de club dat seizoen voor degradatie had behoed. Bob Peeters werd weggehaald bij Waasland-Beveren, maar werd er begin dit jaar ontslagen na een reeks slechte resultaten en vervangen door ex-Standardcoach Guy Luzon.

CARL ZEISS JENA

Carl Zeiss Jena is het Duitse team in het Duchâtelet-imperium. Ze komen uit in de Regionalliga Nordost, zeg maar de Duitse derde klasse.

AD ALCORCÓN

AD Alcorcón is de Spaanse poot van het netwerk van Duchâtelet. De Madrileense club speelt in de Spaanse Segunda División A, de Spaanse tweede klasse dus.

ÚJPEST FC

Újpest FC uit de Hongaarse hoofdstad Boedapest staat eigenlijk op naam van zoon Roderick Duchâtelet. Ze spelen in de Nemzeti Bajnokság, de hoogste Hongaarse divisie. Hun laatste Hongaarse landstitel dateert van 1998. In 2009 werden ze wel nog vice-kampioen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.