Controversiële vlag weggehaald bij Capitool Alabama

Controversiële vlag weggehaald bij Capitool Alabama

Foto: AP

De gouverneur van de zuidelijke Amerikaanse staat Alabama heeft woensdag de controversiële vlag van de Geconfedereerde Staten, die voor het Capitool van de staat hing, laten weghalen. Gouverneur Robert Bentley zei aan een nieuwssite dat zijn beslissing ‘gedeeltelijk’ het gevolg is van de schietpartij in Charleston.

De rode vlag met blauw kruis en witte sterren werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) gebruikt door de zuidelijke staten, die zich verzetten tegen de afschaffing van de slavernij. Voor vele zuiderlingen is deze vlag het symbool van hun erfgoed, voor tegenstanders symboliseert ze dan weer racisme.

Na de racistische schietpartij in een kerk in South Carolina, die negen mensen het leven kostte, kwam de discussie over de vlag weer op gang. Verschillende bedrijven maakten eerder al bekend dat ze niet langer producten zullen verkopen waarop de vlag te zien is. De 21-jarige dader van de aanslag verscheen op foto’s waarop hij de vlag op zijn kleding droeg.

‘We hebben het goede gedaan’, zei Bentley. ‘We kampen in deze staat met grote problemen, op het vlak van begroting en andere dossiers die we moeten regelen. Dit dossier (de vlag, red.) zou een belangrijke afleiding kunnen worden.’

Ebay verbiedt verkoop

Ebay verbiedt de verkoop van artikelen met de omstreden vlag. Daarmee volgt het online veilinghuis het voorbeeld van de Amerikaanse supermarktketen Walmart. Ook de online retailwebsite Amazon zal de vlag uit de verkoop halen, zo zei een woordvoerder aan de Amerikaanse zender CNN.

Ebay kondigde de beslissing aan op Twitter. Aan Amerikaanse media verduidelijkt het bedrijf nog dat het de beslissing nam omdat de vlag ‘“een hedendaags symbool voor verdeeldheid en racisme is geworden’. Een zoekopdracht op de website leert dat de artikelen dinsdagavond alvast nog massaal aangeboden worden via Ebay. De zoekterm ‘confederate flag’ gaf meer dan 1.200 resultaten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees