'Dader Franse aanslag was werknemer van onthoofde man'

De echtgenote van Yassin Salhi, de vermoedelijke dader van de aanslag op een fabriek bij Lyon, is opgepakt. Eerder werd Yassin Salhi opgepakt, alsook een man die heen en weer had gereden in de omgeving van de fabriek voor industrieel gas. Bij de aanslag raakten twee mensen gewond en werd een man onthoofd. De man die onthoofd werd bij de aanslag was de werkgever van de vermoedelijke dader van de aanslag, zo is van een bron dicht bij het onderzoek vernomen.

Bij de aanslag vrijdagmorgen op een gasfabriek van Air Products in het Franse Saint-Quentin-Fallavier is één persoon gedood en zijn twee anderen lichtgewond geraakt. De feiten speelden zich af in een fabriek voor industrieel gas in het Franse departement Isère, nabij de zuidelijke Franse stad Lyon. ‘Volgens de eerste elementen van het onderzoek zijn één of meerdere individuen in een voertuig op de fabriek af gereden en heeft zich dan een ontploffing voorgedaan’, zei een bron dichtbij het dossier. Wellicht gaat het om een jihadistische aanslag.

Een auto met vermoedelijk twee inzittenden reed omstreeks 10 uur het bedrijf binnen en reed volgens Dauphiné Libéré in op gasflessen die op het bedrijfsterrein stonden.

Onthoofd

De persoon die ter plaatse dood werd teruggevonden, was onthoofd. Aan een hek hing een hoofd met Arabische inscripties. ‘Het onthoofde lichaam werd in de omgeving van de fabriek aangetroffen, maar we weten nog niet of het al dan niet ter plaatse werd gebracht’, luidt het.

‘De man is vermoord en afschuwelijk onthoofd’, bevestigt Cazeneuve. ‘Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers van deze daden en in het bijzonder naar deze onschuldige persoon. De identificatie van de man is aan de gang’, preciseerde de minister op het fabrieksterrein. Naar verluidt gaat het om de zaakvoerder van een transportbedrijf; een leverancier van Air Products.

Volgens de prefect van het departement Isère, Jean-Paul Bonnetain, had het voertuig waarmee de aanslag werd gepleegd, de toestemming om het fabrieksterrein te betreden. ‘Je geraakt deze industrieterreinen niet zomaar binnen. Het is een voertuig dat de toestemming had om het betrokken terrein te betreden. De procedure werd dus nageleefd.’

Trio opgepakt

De politie heeft snel na de feiten de dader ingerekend, bevestigt de Franse president Hollande. Het gaat om een 35-jarige getrouwde man met drie kinderen. Yassin Salhi werd tussen 2006 en 2008 door de Franse inlichtingendiensten gevolgd wegens ‘radicalisering’. Hij is afkomstig uit de streek van Lyon en wordt door een buurvrouw omschreven als een ‘beleefde man’. Salhi heeft vermoedelijk banden met de salafistische beweging, maar hij had geen strafblad volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

De man die onthoofd werd was een veertiger met een transportberdrijf in de Rhône-streek. Zijn bedrijf zou ook Sahli, de dader, tewerkgesteld hebben. Dat zegt een bron dichtbij het dossier.

Volgens Dauphiné Libéré heeft de politie ook een tweede verdachte gearresteerd in een woning in Saint-Quentin-Fallavier. In zijn woonst is een huiszoeking aan de gang. Het zou gaan om de bestuurder van een Ford Fusion die vrijdagmorgen heen en weer reed voor de fabriek waar de aanslag werd gepleegd, mogelijk verkende hij de omgeving van de fabriek.

Dezelfde krant heeft van een bron dichtbij het onderzoek vernomen dat nog minstens één bijkomende arrestatie is verricht in verband met de aanslag. Het zou gaan om de echtgenote van Salhi.

Terrorisme

Een geëmotioneerde Franse president Hollande heeft de Eurotop in Brussel verlaten en roept de defensieraad bijeen . ‘Het gaat overduidelijk om een terreuraanslag’, aldus François Hollande in een eerste reactie. ‘Emoties mogen niet het enige antwoord zijn op zo’n gruwelijke daad, we mogen niet toegeven aan de angst.’ Marine Le Pen van het Front National pleit voor ‘krachtige maatregelen’ in de strijd tegen het islamisme.

Het parket dat in Frankrijk bevoegd is voor terrorisme, heeft het onderzoek op zich genomen naar de aanslag, die zich bijna zes maanden na de aanslagen van Parijs voordeed. Het parket deelde vrijdag in Parijs mee dat een onderzoek werd geopend wegens moord en moordpoging door een terreurorganisatie.

Extra bewaking

Dauphiné Libéré vernam dat rekening gehouden wordt met mogelijke andere aanslagen en dat de gendarmerie daarom talrijke manschappen ter plaatse stuurde. De Fanse premier Manuel Valls heeft opdracht gegeven om de ordediensten te ‘mobiliseren om de waakzaamheid te versterken’ rond alle gevoelige plekken in de streek van Lyon, zo is uit zijn entourage vernomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders en premier Michel spreken vrijdag hun afschuw uit over de aanslag in Frankrijk. Ook de Duitse, Spaanse en andere Europese regeringen spreken hun medeleven met de Fransen uit.

De werknemers van Air Products, in handen van de Amerikaanse firma Air Products & Chemicals, zijn erg geschokt. Sommige van hen waren getuige van de aanslag. Het personeel werd in een zaal van de naburige gemeente Verpillière opgevangen. De Belgische vestigingen van Air Products in Gent, Vilvoorde en in het Waalse Sombreffe, worden extra bewaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees