Zeventien dodelijke slachtoffers geïdenticifeerd, onder wie Belgische vrouw

Er is een Belgische vrouw omgekomen bij de bloedige aanslag van vrijdag in de Tunesische badplaats Sousse, waarvan de dodentol nu al is opgelopen tot 39. Van de dodelijke slachtoffers zijn 17 intussen geïdentificeerd. Drie andere Belgen zijn gewond, twee vermiste landgenoten zijn ongedeerd teruggevonden. Honderden Belgische toeristen zijn al teruggekeerd uit Tunesië.

Wat zijn we zaterdag te weten gekomen?

De dodentol van de aanslag is opgelopen naar 39 doden, onder wie één Belgische vrouw. Zij was een van de vier gewonde Belgen, twee koppels uit Verviers en Namen, waarvan vrijdag al melding was gemaakt. Een gewonde Belg heeft voor de camera getuigd. Hij werd in zijn been geschoten. De man van de overleden vrouw ligt nog gewond in het ziekenhuis. Het lichaam van de vrouw moet nog naar Tunis gebracht worden voor een formele identificatie.

Buitenlandse Zaken heeft nieuws gekregen over de twee Belgen in Tunesië die nog vermist waren na de aanslag in Sousse. De bejaarde vrouw en haar dochter zijn levend en wel en zijn al gerepatrieerd, zo meldt een woordvoerder. Buitenlandse Zaken heeft nu geen informatie meer over andere Belgen die ter plaatse zijn en in de problemen zouden zijn. In de getroffen hotels waren 51 Belgische toeristen aanwezig.

Zeventien van de 38 dodelijke slachtoffers van de aanslag vrijdag in de Tunesische badplaats Sousse zijn geïdentificeerd. Ze hebben de Britse, Duitse, Ierse, Belgische en Portugese nationaliteit. Dat heeft het Tunesische ministerie van Gezondheid zaterdag laten weten. Volgens de Britse regering zijn er minstens vijftien Britten onder de doden.

Terug met Jetair

Honderden Belgische toeristen zijn al teruggekeerd uit Tunesië. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn al vier vliegtuigen van Jetair geland met 900 mensen aan boord. Er zijn nog zes andere vluchten gepland in de loop van zaterdag, waarmee nog eens 1.100 vakantiegangers naar België zullen worden gebracht. 'Mijn kleindochter was net terug van het strand toen ze begonnen te schieten', getuigt een Vlaamse vrouw.

Touroperator Jetair laat zaterdag weten dat het alle vluchten tot eind juli schrapt. De eerstvolgende Jetairfly-vlucht, nu maandag uit Luik naar Enfidha, werd al geannuleerd. Dit in  navolging van het negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken, dat voorlopig alle reizen naar Tunesië afraads.

Terwijl Jetair honderden toeristen uit Tunesië repatrieert, stelt Thomas Cook vast dat zijn klanten in het land niet staan te springen om vervroegd terug te keren. Amper zeven van de circa 1.500 reizigers van Thomas Cook hadden vrijdagavond al om een vervroegde terugkeer uit het land gevraagd, zegt een woordvoerder van de touroperator. De touroperator besliste vrijdagavond eveneens om alle vluchtten naar Tunesië tot eind augustus te schrappen.

Buitenlandse Zaken sluit het crisiscentrum dat vrijdag werd geopend na de aanslagen in het Tunesische Sousse. Er komen nog maar weinig telefoontjes van ongeruste Belgen op binnen, klinkt het. Wie toch nog vragen heeft, kan terecht op het algemene permanentienummer van Buitenlandse Zaken (02/5018111). Wel wordt gevraagd om met vragen over de annulering van reizen contact op te nemen met de touroperators.

Aanslag opgeëist

Afgelopen nacht hebben aanhangers van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) hebben op Twitter een bericht geplaatst waarin ze de verantwoordelijkheid op zich nemen voor de bloedige aanslag. Daarbij is ook een foto van de schutter getoond.

De Tunesische overheid heeft zaterdag beslist om 80 moskeeën te sluiten die niet onder staatscontrole staan. Ze zullen allemaal binnen een week dicht zijn, zo kondigde premier Habib Essid aan. Hij beschuldigt de moskeeën ervan aan te zetten tot geweld.

Essid noemde de strijd tegen terrorisme een 'nationale plicht' en riep de Tunesiërs op om de overheid te helpen. Sinds de afzetting van dictator Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011 hebben radicale groeperingen in Tunesië aan invloed gewonnen.

Wat is er vrijdag gebeurd?

Vrijdagmiddag klonken op het strand bij twee luxehotels in Sousse schoten. Een terrorist opende het vuur op de zonnebadende toeristen. De dader had zijn kalasjnikov verstopt in een parasol en was gekleed als toerist. De strandgangers renden in paniek naar hun hotelkamer, waar ze zichzelf opsloten uit angst voor de terrorist. Daarna volgde een vuurgevecht tussen de dader en het veiligheidspersoneel van de twee getroffen hotels. De schutter werd vervolgens op straat gedood door het veiligheidspersoneel. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat er twee schutters waren, maar kwam daar later op terug. Het zou gaan om een jonge student, die niet bekend was bij de autoriteiten.

Eén van de twee getroffen hotels is het Imperial Marhaba Hotel: een viersterrenhotel in het toeristische centrum van Sousse waar momenteel 51 Belgen logeerden. 

Amper twee jaar geleden blies een zelfmoordterrorist zich op op het strand van één van de luxehotels aan de kust van Sousse.

Wat weten we over de slachtoffers?

Bij de bloedige schietpartij vielen er 39 dodelijke slachtoffers en raakten 39 anderen gewond. In het Imperial Marhaba Hotel verbleven op het moment van de aanslag 51 Belgen.

Bijna alle dodelijke slachtoffers van de aanslag zouden toeristen zijn. Tien slachtoffers zijn geïdentificeerd. De tien doden zijn acht Britten, een Belgische en een Duitser, zo meldde zaterdag het Tunesische ministerie van Gezondheid.

Zeker is dat een Ierse vrouw bij de aanslag om het leven kwam. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Charlie Flanagan heeft dat gemeld. Volgens Ierse media zou het gaan om een verpleegster van rond de vijftig. Flanagan kon niet zeggen of er nog meer slachtoffers zijn met de Ierse nationaliteit.

Ook zouden zeker vijf Britten het leven hebben gelaten bij de schietpartij. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Philip Hammond, vreest nog meer Britse slachtoffers, gezien de populariteit van de badplaats bij zijn landgenoten.

De identificatie van de slachtoffer zou vrij moeilijk verlopen omdat veel mensen op het strand waren en geen identiteitspapieren bij zich droegen.

Wat weten we over de dader?

De dader van de bloedige aanslag is een 23-jarige Tunesische student. Het persagentschap Reuters citeert een anonieme bron die hem identificeert Saifeddine Rezgui. De jongeman was niet bekend bij de politie, meldt de Tunesische minister Rafik Chelly, die belast is met veiligheidszaken.

Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken opende de aanvaller het vuur in het hotel Imperial Marhaba in de badplaats. Hij werd op zijn beurt gedood door de politie.Op het internet duiken nu beelden op van de laatste momenten van Rezgui. Daarop is te zien hoe de jongeman, helemaal in het zwart gekleed, door een verlaten straat loopt met zijn kalashnikov in de hand.

Verschillende twitteraccounts die gelinkt worden aan ISIS hebben de foto’s gedeeld. In de boodschappen wordt de aanvaller geprezen en wordt hem de toegang tot het paradijs toegewenst.

‘De overleden dader is een Tunesiër, afkomstig van de regio Kairouan (een van de heilige steden van de Islam, in het centrum van Tunesië, nvdr). Het is een student’, aldus Rafik Chelly, die belast is met veiligheidszaken, aan radiozender Mosaïque FM. Hij voegde er aan toe dat ‘deze persoon niet gekend was (door onze diensten)’.

‘Hij kwam binnen op het strand, gekleed als iemand die ging zwemmen. Hij had een parasol vast met daarin zijn wapen. Eenmaal aangekomen op het strand, gebruikte hij zijn wapen’, aldus Chelly. Eerder liet het ministerie van Binnenlandse Zaken weten dat de dader arriveerde in een boot.

Er is was lange tijd onduidelijkheid over het aantal daders dat betrokken zou zijn bij deze aanslag. Maar volgens de mededeling van het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdagavond was slechts één dader betrokken bij de bloedige aanslag.

Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft er ‘geen officiële arrestatie’ van een tweede verdachte plaatsgevonden. De woordvoerder spreekt daarmee de mediaberichten tegen waarin melding werd gemaakt van de aanhouding van nog een vermoedelijke terrorist, die ook betrokken geweest zou zijn bij de dodelijke aanval in hotel Imperial Marhaba.

Wat met Belgen in Tunesië? En wat met Belgen die naar Tunesië op vakantie gaan?

Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies voor de regio aangepast. Het raadt momenteel alle reizen naar Tunesië af, staat op hun website te lezen. De grote touroperatoren volgen dat advies. Thomas Cook schrapt alle vluchten naar Tunesische bestemmingen tot eind augustus. Ook touroperator Jetair stuurt voorlopig geen toeristen meer naar Tunesië.

De reizigers die nu in Tunesië verblijven, kunnen vervroegd terugkeren als ze dat willen. Het gaat om 772 mensen op het eiland Djerba en 682 mensen op het Tunesische vasteland, klinkt het bij Thomas Cook. Maar eerder op de dag was er bij de toeristen ter plaatse, zeker die in Djerba, weinig animo om de vakantie stop te zetten.

Jetair heeft zaterdag nog een extra toestel ingeschakeld om reizigers die dat willen, terug te vliegen uit Tunesië. Dat meldt woordvoerster Florence Bruyére. Vier vliegtuigen die vrijdagavond al waren vertrokken, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag in België geland met 900 mensen aan boord.

Er zijn nog zes andere vluchten gepland in de loop van zaterdag, waarmee nog eens 1.100 vakantiegangers naar België zullen worden gebracht. Jetair telde op het moment van de aanslag in Sousse 2.391 toeristen in Tunesië. Het getroffen hotel, de Riu Imérial Marhaba in Port el Kantaoui, zat in het aanbod van de touroperator.

De ambassade en het consulaat stuurden personeel ter plaatse om de slachtoffers en hun families bij te staan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken opende een crisiscentrum, maar dat is zaterdagmiddag gesloten.

Is de aanval opgeëist?

Islamitische Staat (ISIS) heeft de aanslag vrijdagnacht opgeëist in een bericht op Twitter. De aanslag in Tunesië was niet de enige terreuraanval vrijdag. Vrijdag werd na een jihadistische aanslag in Frankrijk het onthoofde lichaam van een man gevonden. En bij een zelfmoordaanslag tegen een sjiitische moskee in Koeweit-Stad vielen tientallen doden.

Ook de aanslag in Koeweit werd opgeëist door Islamitische Staat. De aanslag in Frankrijk werd nog niet opgeëist. Hoewel de drie aanvallen volgens Amerikaanse veiligheidsdiensten alle drie duidelijk terroristische daden zijn, is er volgens de Amerikanen geen link tussen de drie.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees