Officieel: supermakelaar pompt 8,5 miljoen euro in Moeskroen

Officieel: supermakelaar pompt 8,5 miljoen euro in Moeskroen

Pini Zahavi Foto: Photonews

Moeskroen is gered. Niet alleen herbevestigde het BAS gisteren dat de club volgend seizoen in de Jupiler Pro League mag spelen, vandaag is op een bijzondere vergadering niemand minder dan topmakelaar Pini Zahavi (60) bekrachtigd als nieuwe sterke man.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Op een bijzondere algemene vergadering hebben de bestuursleden van Royal Mouscron-Péruwelz beslist om topmakelaar Pini Zahavi in de club te laten investeren. RMP is zo meteen 8,5 miljoen euro rijker. Een waanzinnig bedrag, wetende dat nog geen twintig kilometer verder met KV Kortrijk vorige maand nog een hele voetbalclub voor amper 5 miljoen euro werd overgenomen.

Voorzitter Edward Van Daele reageert opgetogen op het nieuws. 'We hopen hiermee ons verblijf voor de komende seizoenen in eerste klasse gewaarborgd te hebben', zegt Van Daele. 'De overname van de club door een groep investeerders rond Zahavi is een feit. We hebben dit met unanimiteit goedgekeurd vanmorgen, en gaan de komende dagen nog de laatste formaliteiten en documenten in orde brengen. We hadden van in het begin een goed gevoel bij deze investeringsgroep. Het zijn ook niet de eersten die komen aankloppen. We hebben de voorbije maanden heel wat kandidaten over de vloer gehad, maar bij deze mensen hadden wij het beste gevoel.'

In de overeenkomst staat duidelijk dat de 'lokale verankering' van de club gewaarborgd moet blijven. Van Daele zegt daarvoor de nodige garanties te hebben gekregen. 'Daarover staan bepaalde voorwaarden in het akkoord, die tot sancties kunnen leiden als ze niet worden nageleefd. Een mogelijke sanctie kan bijvoorbeeld zijn dat wij dan het recht hebben de club opnieuw over te kopen voor de nominale waarde van de aandelen, een pak minder dan de normale marktprijs dus. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat niet nodig zal zijn.'

Door de overname ziet Moeskroen-Péruwelz zijn financiën een flinke boost krijgen. 'Ons sportieve budget is nu verdubbeld', zegt Van Daele. 'Dat wil zeggen dat we de komende weken een pak slagkrachtiger zullen zijn op de transfermarkt. We hopen snel nieuwe versterkingen te kunnen bekendmaken. Of er spelers aan ons uitgeleend zullen worden via Pini Zahavi? Zeer waarschijnlijk zullen we inderdaad beloftevolle, jonge buitenlanders over de vloer krijgen, die anders onhaalbaar zouden zijn voor ons. Een goede zaak dus, want ze zullen ons zeker versterken.'

BAS stelt Moeskroen in het gelijk

Maandag kreeg Moeskroen ook al goed nieuws te horen, toen het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) besliste om de eis van Cercle Brugge om de Henegouwers uit te sluiten als lid van de Pro League - het verbond van alle Belgische eersteklassers - ongegrond te verklaren. De West-Vlamingen vangen dus bot, maar bekijken de komende dagen nog of ze verdere gerechtelijke stappen zullen zetten. 'De Arbitrale Beslissing telt 19 bladzijden. De motivatie van deze beslissing wordt thans geanalyseerd, waarna Cercle definitief standpunt zal innemen', laat de club weten.

Het is Cercle zelf dat de uitspraak dinsdag bekendmaakte op haar website. De hele zaak kadert in een soap rond de licentie van Moeskroen-Péruwelz. Die werd aan de Henegouwers toegekend door de Belgische voetbalbond, waarop Cercle Brugge in beroep ging, omdat RMP de licentie volgens Cercle onterecht verkregen had. Daarop trok Moeskroen naar de burgerlijke rechtbank en startte een procedure op tegen Cercle Brugge. Vervolgens eiste Cercle de uitsluiting van Moeskroen uit de Pro League, omdat die burgerrechtelijke procedures uitdrukkelijk verbiedt.

Eerder hadden Cercle Brugge en Lierse ook al een procedure bij het BAS opgestart, waarbij ze eisten om Moeskroen-Péruwelz alsnog de licentie voor eerste klasse in het seizoen 2015-2016 af te nemen. Ook daarin behaalden de West-Vlamingen geen gelijk.
 

 

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.