De Tour de France in 20 wist-je-dat-jes

De Tour de France in 20 wist-je-dat-jes

Foto: Photo News

De Tour de France, dat is drie weken lang naar renners op een fiets kijken die op weg zijn naar Parijs. Daarbij moeten ze allerlei obstakels zien te overwinnen zoals aankomsten bergop, woelige massaspurten, een korte, maar krachtige rit tegen de klok en een ploegentijdrit. Dat is heel simplistisch voorgesteld, maar er is zoveel meer aan de Tour. Voor wie in het najaar nog een quiz gepland heeft, kan met deze 20 wist-je-dat-jes over de Tour de France misschien nog een prijs behalen.

Tour de France op Sportwereld.be

Wist je dat...

 1. De 198 renners van de Tour in totaal 3360 kilometer afleggen en drie landen doorkruisen voor ze in Parijs aankomen en van het feestmaal kunnen genieten?
 2. Ze die 3360 kilometer afleggen in 9 vlakke ritten, 3 heuvelachtige ritten, 7 bergetappes waarvan 5 aankomsten bergop, 1 korte tijdrit en 1 ploegentijdrit? De renners krijgen ook 2 rustdagen om even met de beentjes omhoog te kunnen liggen.
 3. De oudste renner Matteo Tosatto (Tinkoff-Saxo) is met 41 jaar? Hij is twee jaar ouder dan de tweede oudse, Greg Henderson (Lotto-Soudal). Henderson wordt in september 39.
 4. De jongste renner de Eritreeër Merhawi Kudus (MTN-Qhubeka) is? Hij is 21 jaar en een jaar jonger dan de tweede in de lijst met jongste renners, Florian Senechal (Cofidis).
 5. De jongste ploeg van het Ronde van Frankrijk-peloton Cofidis is? De gemiddelde leeftijd van de negen renners is 26 jaar.
 6. De oudste ploeg in de Tour de France Trek Factory Racing is? De gemiddelde leeftijd van de negen renners is 32 jaar. De oudste trek-renner is Haimar Zubeldia (38 jaar), de jongste is Bob Jungels (22 jaar).
 7. De renners in totaal 62 800 hoogtemeters zullen doen in de Ronde van Frankrijk? Dat is 7 keer van zeeniveau naar de top van de Mount Everest. De Col d'Allos is de hoogste klim met 2250 hoogtemeters.
 8. De Franse renner Sylvain Chavanel (IAM Cycling) aan zijn vijftiende Ronde van Frankrijk zal beginnen en daarmee de renners is met de meeste Tour-starten in het Tour-peloton?
 9. Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) de renner is in het huidige peloton met de meeste ritzeges in de Ronde van Frankrijk? Hij mocht al 25 keer de armen in de lucht gooien aan de eindmeet.
 10. Frankrijk de meeste ritzeges op zak heeft? In alle Touretappes hebben de Fransen al 663 keer weten winnen. De Belgen staan op de tweede plaats met 454 keer ritwinst.
 11. Er zo'n 70 000 calorieën worden verbrand in de volledige Tour de France? Dat is gelijk aan het aantal calorieën van 265 rundsburgers.
 12. Renners per rit zo een 10 bidons met water opdrinken?
 13. Er elke dag 10 dokters, 5 verpleegsters, 7 ambulances, 2 medische wagens, 1 motor en 1 radiologietruck meerijden met de Tourkaravaan om de renners te helpen bij noodgevallen?
 14. Dat er elke dag 1550 bedden gereserveerd zijn in de hotels voor de organisatie en de wielerteams?
 15. De tour wordt uitgezonden in 190 landen?
 16. Dat ASO 100 werknemers in dienst heeft voor de Tour plus daar nog eens 300 extra tijdelijke werknemers bij?
 17. Er voor de veiligheid van de renners en de toeschouwers 14 000 gendarmes en 9000 politie-oficieren en mannen de CRS rellenbrigade gemobiliseerd zijn? Daarnaast zijn er ook 48 leden van de motorafdeling van de Garde républicaine, een onderdeel van de Franse gendarmerie,13 officieren als permanente politie van de Tour en 1000 agenten van de verschillende departementen aan het werk tijdens de Ronde van Frankrijk.
 18. Er bij de vorige editie van de Tour de France 12 miljoen toeschouwers langs de kant van de weg stonden om hun favoriete renners aan te moedigen?
 19. 64 % van die toeschouwers vorig jaar mannen waren en 36 % vrouwen? Er stonden meer dan 40 nationaliteiten langs de kant van de weg, maar 80 % had wel de Franse nationaliteit.
 20. Bij de Tour in 2014 de laatste renner er 96 uur over deed om de Tour helemaal uit te rijden? Dat is hetzelfde als 4 volle dagen. De Chinees Cheng Ji (Giant-Alpecin) deed 6 uur langer over het parcours dan winnaar Vincenzo Nibali.
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.