Lindemans lanceert gin op basis van lambiek

Lindemans lanceert gin op basis van lambiek

Voor deze primeur werkte Lindemans samen met stokerij De Moor. Foto: yds

Sint-Pieters-Leeuw / Vlezenbeek -

Brouwerij Lindemans uit Vlezenbeek en stokerij De Moor uit Aalst sloegen de handen in elkaar en maakten samen de allereerste gin op basis van een distillaat van oude kriek.

'Buiten het feit dat we beiden familiebedrijven zijn die gaan voor hun passie en op en top Belgisch zijn, hebben we nog andere zaken gemeen. We kiezen beiden bewust voor kwaliteit. Het commerciële primeert bij ons niet. We denken niet in termen van volumes maar wel van kwaliteit en originaliteit', aldus brouwer Dirk Lindemans. 'Bij stokerij De Moor was men al langer op zoek om eens een gin te maken met bierdistillaat. Omdat zaakvoeder Patrick Van Schandevijl een liefhebber is van de artisanale lambiekbieren van Lindemans is de stokerij De Moor uiteindelijk in Vlezenbeek terecht gekomen met de vraag of we samen geen gin konden maken.'

'En zo begonnen we aan een nieuw avontuur. En toegegeven, de eerste tests vielen niet zo positief uit. We hadden toen een distillaat van onze gewone kriek gebruikt. Bij een tweede test gebruikt we een distillaat van onze Oude Kriek Cuvée René. En dat was meteen bingo. Dat smakenpallet is veel rijker omdat we als basis oude lambiek gebruiken die drie keer gegist is. Het alcoholgehalte in oude kriek is ook veel hoger dan dat van gewone kriek en net dat gaf een perfect match met de gin', aldus Dirk Lindemans. Het distilleren zelf gebeurt in de stokerij De Moor in Aalst.

Lindemans en De Moor kozen voor twee varianten: een doorzichtige clear gin en een roodkleurige red gin. 'De niet-gekleurde Lindemans premium Gin is het resultaat van een distillaat van 15 goed gekozen kruiden en een distillaat van de Oude Kriek Cuvée René., volgens de tradtionele manier gebrouwen; De gin wordt dubbel gedistilleerd in kleine hoeveelheden in een koperen ketel. Deze ging heeft ene frisse toets doord e citrusaraoma's. Verraasend is zeker de nasmaak waarbij men echt de krieken proeft die nog intenser is als men de gin aanlengt met tonic water', aldus specialist Maurits Van den Eynde die de gin op punt stelde.

De rode gin wordt op net dezelfde manier gedistilleerd als de klare gin. Naast de oude Kriek Cuvée René wordt ook nog zuur kriekensap aan toegevoegd die voor de lichtrode kleur zorgt. Deze gin heeft ook de verfijnde nasmaak van krieken en is volgens kenners ideaal om te gebruiken in concktails in combinatie met prosecco.

Omdat het om een natuurproduct gaat, is het eerste brouwsel slechts te koop bij de brouwerij Lindemans zelf in genummerde flessen. 'Eens we er grotere hoeveelheden kunnen van maken, wat wel wat tijd vraagt, zullend e Lindemans Premium Gins ook te koop zijn in het gewone circuit', aldus Dirk Lindemans.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio