Meeste Belgen hebben onveilige smartphone op zak

© belgaimage

De kans is groot dat u een onveilige smartphone hebt. Grote fabrikanten als Samsung en Sony updaten ­amper het Android-besturingssysteem op hun ­verkochte toestellen. Daardoor zijn die kwetsbaar voor hackers. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond.

jvde

Vierentachtig procent van de 171 Android-toestellen die de Nederlandse Consumentenbond testte, draait op oude en onveilige software. Ongeveer 8 op de 10 smartphones hebben Android, de kans is dus groot dat ook u zo’n toestel op zak heeft. Het gaat om toestellen van grote fabrikanten als Samsung, Sony, LG, Huawei of HTC, die amper geüpdatet worden.

Google, de maker van Android, brengt de updates uit. De telefoonfabrikanten bepalen vervolgens of én wanneer ze een update doorzetten naar het toestel. ‘Het probleem is dat zij vaak nog een eigen laagje software bovenop Android leggen. Dat maakt het moeilijker om te updaten’, zegt Herman Maes van technologieblog ­Dailybits. Bovendien kost het de fabrikanten geld, in plaats van dat ze eraan verdienen. ‘De fabrikanten hebben liever dat je een nieuwe smartphone koopt in plaats van updates door te voeren.’

Op het eerste gezicht lijkt dat niet zo problematisch, maar daardoor staan de toestellen wel bloot aan veiligheidslekken. ‘Wat voor de pc geldt, geldt ook voor telefoons’, zegt Yvo Verschoor, telefoonexpert van de Consumentenbond aan de Nederlandse krant AD. ‘Er worden altijd veiligheidslekken ­gevonden waar hackers misbruik van kunnen maken.’

Smartphones die op Microsoft draaien of van het merk Apple zijn, krijgen wel nog lange tijd updates. ‘Apple stuurt alles centraal aan. Er zit geen legertje fabrikanten tussen. Bij ­Android is er ook weinig controle over de beschikbare applicaties. De kans is veel groter dat daar een slechte app tussenzit’, zegt Herman Maes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen