Om de drie jaar een hittegolf?

Om de drie jaar een hittegolf?

Foto: Maartje Geels

Zullen hittegolven zoals we die nu meemaken voortaan één keer per drie jaar voorkomen? Een groep van wetenschappers denkt alvast van wel.

‘Omstreeks 1900 kwam zo’n hittegolf één keer om de dertig jaar voor. Nu is één hittegolf om de drie jaar waarschijnlijker’, liet weervrouw Jill Peeters vrijdagochtend weten via Twitter.

Ze beroept zich daarvoor op een studie van internationale wetenschappers die de temperaturen in vijf steden onder de loep namen. In het Duitse Mannheim stijgt de frequentie van eens in de honderd jaar naar eens om de vijftien jaar en in De Bilt in Nederland van eens in de dertig jaar naar eens om de drie jaar.

‘Door de klimaatverandering stijgen de temperaturen en als gevolg daarvan zijn er nu gemiddeld meer hittegolven dan vroeger’, zegt weerman Frank Deboosere. Sinds het begin van deze eeuw is er ongeveer elke twee jaar minstens één hittegolf waargenomen in Ukkel, blijkt uit het KMI-rapport ‘Oog voor het klimaat’ . ‘Hittegolven waren frequenter tijdens de jaren ‘40 en sinds het begin van de jaren ‘90 merken we opnieuw een significante stijging’, luidt het.

‘Maar zulke hoge temperaturen hebben we ook al in de jaren ‘40 van de vorige eeuw waargenomen’, aldus Deboosere. Het absolute record dateert trouwens nog steeds van 1947. En de felste hittegolf deed zich voor in 1976. ‘Je kan dus niet stellen dat vanaf nu elke hittegolf altijd langer en intensiever zal zijn.’

Grafiek: KMI

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S