Gesloten banken drijven Grieken tot wanhoop

De Griekse banken houden al vijf dagen de deuren dicht, maar ze maken wel een uitzondering voor de uitbetaling van de pensioenen. In het land zijn er ook steeds meer problemen met kleinere bankbiljetten en wisselgeld merkbaar. De regering verwacht wel dat dinsdag de banken terug kunnen openen.

IN BEELD. Grieken brullen massaal ‘ja’ en ‘nee’ op straat

Een beperkt aantal banken heeft vrijdag de deuren geopend voor de gepensioneerden. Ze mogen langskomen om maximaal 120 euro aan pensioenbonussen af te halen, maar daarvoor moeten ze wel lang aanschuiven tussen hun lotgenoten.

En dat levert enkele schrijnende beelden op die de wanhoop van het Griekse volk illustreren. Voor een oudere man in Thessaloniki die zijn pensioenbonus wil ophalen, wordt het te veel: hij zakt huilend neer bij het verlaten van een bank. Een vrouw in Athene krijgt het dan weer benauwd tijdens het wachten en moet even bekomen op de trappen.

Problemen met geldautomaten

De regering heeft sinds maandag het kapitaalverkeer voor een week aan banden gelegd, nadat vorige week massaal geld was afgehaald na de aankondiging van het referendum op zondag. Dagelijks mag maximaal 60 euro per persoon afgehaald worden.

Na een week laten de gevolgen zich voelen. In Athene, maar ook op Kreta en andere eilanden, kunnen aan geldautomaten enkel nog briefjes van 50 euro afgehaald worden. Omdat de Grieken allemaal 60 euro willen afhalen, gingen de biljetten van 20 euro veel sneller de deur uit. In Griekenland kunnen geen kleinere briefjes van 5 of 10 euro worden afgehaald.

‘Iedereen loopt hier met biljetten van 50 euro rond en de handelszaken kunnen geen wisselgeld meer teruggeven’, stelt Christos Pilatakis, een hotelmanager op het toeristische eiland Rhodos. In Athene en omgeving zouden de geldautomaten in de loop van vrijdagmiddag wel weer bevoorraad worden met briefjes van 20 euro.

Voor de buitenlandse toeristen blijven de geldautomaten normaal functioneren. Met buitenlandse kaarten kon men vrijdag in Athene en op de vakantie-eilanden nog steeds het maximaal afhalen van 500 euro per dag. Anders is het voor Griekse toeristen in het buitenland. Door de controles op het kapitaalverkeer kunnen zij vaak hun hotel of andere kosten niet meer betalen met hun Griekse krediet- of bankkaart.

Banken heropenen dinsdag

Louka Katseli, hoofd van de Nationale Bank van Griekenland, stelt vrijdag echter dat de Griekse banken dinsdag terug kunnen openen. Er zou volgens Katseli een buffer zijn van 1 miljard euro. Met dat geld zouden de banken het tot en met maandag kunnen uitzingen.

‘Liquiditeit is tot maandag gegarandeerd’, aldus Louka Katseli van de bankenvereniging. Katseli sprak kort de pers toe na een vergadering met de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, de viceminister van Economie Dimitris Mardas en de leiders van de banken BNG, Alpha, Eurobank, Pireaus en Attica.

Of de banken dinsdag weer open kunnen, lijkt vooral af te hangen van de uitslag van het referendum. Als de Grieken nee stemmen, neemt de kans toe dat de ECB de noodsteun verbiedt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees