Tunesische president kondigt noodtoestand af

Tunesische president kondigt noodtoestand af

Foto: AP

De Tunesische president Beji Caïd Essebsi heeft zaterdag de noodtoestand afgekondigd. Dat gebeurt een week na de moordende aanslag in Port El Kantaoui (Sousse). Intussen werden de gouverneur van Sousse en enkele politieverantwoordelijken uit hun ambt ontzet omdat ze te traag reageerden toen de oproepen over de schietpartij binnenstroomden.

Een week nadat een 24-jarige student op het strand van de badstad Sousse het vuur opende op vakantiegangers, kondigt de president via een persmededeling de noodtoestand af in het land. Ordediensten zullen daardoor automatisch meer opdrachten en macht krijgen om publieke plaatsen te bewaken.

1.400 gewapende agenten

De noodtoestand is een uitbreiding van de verstrengde veiligheidsmaatregelen, die meteen na de aanslag werden genomen. Zo’n 1.400 gewapende agenten zorgen sinds de schietpartij voor de veiligheid aan hotels en stranden, maar de Tunesische president neemt niet langer genoegen met ‘halve oplossingen’.

‘Er zijn bijzondere maatregelen nodig om deze situatie recht te trekken’, zei hij tijdens zijn speech zaterdagavond. ‘Als we willen vechten tegen deze dreiging, moeten we beter voorbereid zijn. We hebben meer troepen nodig, een goede training en materieel. Vooral materieel hebben we dringend nodig.’

De president legde tijdens zijn speech vooral de klemtoon op een internationale samenwerking tegen terrorisme. De noodtoestand wordt afgeroepen voor minstens 30 dagen, waarna er beslist wordt over eventuele verlengingen.

‘Ook op politiek vlak zijn zaken misgelopen’

Intussen zijn verschillende Tunesische verantwoordelijken, onder wie de gouverneur van Sousse, ontslagen. ‘Er waren problemen met de beveiliging, maar ook op politiek vlak zijn er zaken misgelopen’, aldus communicatieadviseur Dhafer Néji. Daarom werd de gouverneur van Sousse ontzet uit zijn ambt, net als de verantwoordelijken van de politie.

Vlak na de aanslag kregen de veiligheidsdiensten bakken kritiek over zich heen omdat ze ‘traag reageerden op de noodoproepen’. Ook de gouverneur van Sousse ondernam volgens de adviseur van de Tunesische premier niet snel genoeg actie.

Sousse

Een week geleden opende een 24-jarige student het vuur op het strand van Sousse . Met een kalasjnikov doodde hij 38 toeristen. Na de aanslag wandelde de schutter door het hotel naar buiten, waar hij door twee gewapende Tunesische agenten werd doodgeschoten.

Naar verluidt was de dader, Seifeddine Rezgui, net begonnen met bidden toen de agenten hem neerschoten. IS heeft de aanslag opgeëist.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees