Kleuter meer dan twee uur alleen op wandel aan de kust

De Panne / Oostende / Blankenberge -

Het mooie weer lokte de afgelopen dagen een massa volk naar de kust. De redders hadden dan ook de handen vol met verloren gelopen kindjes. Gelukkig werden ze snel teruggevonden. Op een kleuter na, die werd maar liefst zeven kilometer van de plaats waar hij verdween, gevonden.

‘Meer dan twee uur hebben we naar die 5-jarige kleuter gezocht’, zegt hoofdredder Vincent Geerardyn van De Panne. ‘De kleine uit Bergen was zelf op zoek gegaan naar zijn ouders en was maar blijven stappen. Uiteindelijk is hij maar liefst zeven kilometer verder, aan het strand van Sint-André in Oostduinkerke, teruggevonden.’

In totaal liepen langs de Belgische kustlijn dit weekeinde een honderdtal kinderen verloren. De meesten werden snel teruggevonden. De Sea King moest geen enkele keer ingezet worden om verloren kinderen te zoeken.

In Oostende liepen 30 kinderen verloren. ‘In totaal zitten we nu al aan 79 en de zomer is pas begonnen. Vorig jaar liepen, gedurende de hele zomer, 180 kinderen verloren in Oostende-bad’, zegt hoofdredder Jonathan Devos.

‘We kunnen ouders maar niet genoeg wijzen op het belang van de verdwaalbandjes die gratis worden uitgedeeld en waarop naam en telefoonnummer van de ouders kunnen ingevuld worden. Zo kunnen we, eens het kind wordt gevonden, de mama en/of papa snel verwittigen en geruststellen.’

In Blankenberge liepen zaterdag alleen 32 kinderen verloren. ‘Dat zijn er erg veel op één dag. Maar ons record blijft een zestigtal’, zegt hoofdredder Tom Cocle.

‘Die verdwaalbandjes zijn een enorme hulp om kindjes snel weer samen te brengen met hun ouders. ‘Wij delen per dag, zeker wanneer het prachtig weer is zoals vorige week, toch een duizendtal bandjes uit’, zegt Cocle.

Verlies je kind nooit uit het oog!

Welke tips hebben de redders nog voor ouders? ‘Verlies je kinderen vooral nooit uit het oog. Zeker wanneer het zo druk is als in de afgelopen dagen. Een moment van onoplettendheid kan genoeg zijn. Probeer kinderen opvallende kledij te laten dragen. Een opvallend T-shirt, petjes of zwembroek bijvoorbeeld. Zo kan je ze al sneller opmerken in de grote massa.’

‘Doe hen het armbandje om van de paal waar je dichtst bij zit en noteer je naam telefoonnummer duidelijk’, zegt Tom Cocle.

‘Maak je kind vooraf ook duidelijk dat ze altijd bij de redders terecht kunnen om hulp te vragen. En vooral, zwem altijd in de bewaakte zones, waar er redders staan.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees