Belg sterft aan wespensteek: 'Hij wist niet dat hij allergisch was'

Belg sterft aan wespensteek: 'Hij wist niet dat hij allergisch was'

Marcel Rasson (63), uitbater van een hotel-restaurant nabij Bouillon, is gestorven aan de gevolgen van een aanval door wespen.’Uitzonderlijk maar niet uniek. Wie allergisch is aan wespengif, neemt best zijn voorzorgen’, waarschuwt professor toxicoloog Jan Tytgat.

De uitbater van hotel-restaurant ‘Au naturel des Ardennes’ in Rochehaut bij Bouillon kreeg vorige week verschillende wespensteken nadat hij per ongeluk in een nest was getrapt. Een paar dagen later overleed hij in het ziekenhuis. ‘Hij wist niet eens dat hij allergisch was voor wespengif’, zegt zijn schoonzoon.

Volgens toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven is het heel uitzonderlijk dat iemand sterft aan een wespensteek maar zijn er wel al eerdere gevallen bekend. Twee jaar geleden nog stierf een 66-jarige man uit het Limburgse Herk-de-Stad tijdens een fietstochtje na een wespensteek.

'Luchtwegen en keel zwellen op'

‘Normaal is de eerste steek sowieso niet dodelijk’, professor Tytgat. 'Word je binnen een week of twee opnieuw gestoken, dan zijn die antilichamen die zijn aangemaakt als reactie op het gif nog niet uit het lichaam. En dan kan je in zeldzame gevallen een shock krijgen waarbij je ademhalingsproblemen krijgt, omdat je luchtwegen en keel opzwellen. Maar meestal gaat het niet om één steek door een wesp, maar op verschillende steken.’

‘Mensen die sowieso al aanleg hebben voor allergieën of die al eens een hevige reactie hebben gehad op een wespen- of bijensteek, hevige jeuk of zwellingen bijvoorbeeld, moeten extra voorzichtig zijn. Ook als je ineens gestoken wordt door tien wespen tegelijk, zorg je er best voor dat je in de weken daarna niet opnieuw gestoken wordt en raadpleeg je best een arts.’

‘Gelukkig bestaan er medicijnen. Pilletjes die een allergische reactie kunnen afremmen. Wie met vakantie gaat, neemt ze best altijd mee. Want een wesp steekt meestal als je het niet verwacht. Wie toch wordt gestoken en allergisch is, kan gered worden met een adrenalinespuit. Maar die moet snel gezet worden, anders kan het te laat zijn’, zegt professor Tytgat.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees