Vakantie

Hoe hou ik mijn kinderen bezig op weg naar het zuiden?

Hoe hou ik mijn kinderen bezig op weg naar het zuiden?

Foto: shutterstock

Op vakantie met de kinderen is altijd leuk. Maar een hele dag in de auto zitten op weg ernaar toe, is een beproeving. Niet alleen voor de ouders, maar (zeker) ook voor de kinderen. Daarom lijsten we enkele tips op om de kinderen bezig te houden op de achterbank.

Praktisch

  • Vertel je kinderen wat ze mogen verwachten. Hoe lang het nog rijden is, of er file zal staan. Wat voor weer het zal worden...
  • Stop regelmatig. Dan kan iedereen even de benen strekken en moeten de kinderen niet te lang stilzitten.
  • Als je een pauze inlast, doe dan iets actiefs met de kinderen. Laat ze ravotten zodat ze hun energie kwijt kunnen. Dan kunnen ze daarna weer even stilzitten,
  • Stop je kinderen onderweg niet vol met snoep. Van de suiker worden ze alleen maar actiever, iets wat je net niet wilt als ze lange tijd stil moeten zitten,
  • Hebben de kinderen het echt moeilijk om stil te zitten (of worden ze snel wagenziek), rij dan 's nachts of vertrek 's morgens heel vroeg. Dan kunnen ze slapen tijdens (een deel van) de reis. Zo sla je twee vliegen in een klap, want je vermijdt ineens de grootste drukte.

Klassiekers

Iedereen kent ze wel: de klassiekers onder de autospelletjes. Zeker wie opgroeide voor er tablets, draagbare dvd-spelers of smartphones bestonden, heeft ze wel gespeeld. Zelfs voor de moderne kinderen zijn ze nog leuk.

  • Beroepen raden: raad welk beroep de spelleider in gedachten heeft, de spelers mogen alleen ja/nee-vragen stellen om het beroep te achterhalen. (Dit spel kan uiteraard ook gespeeld worden met dieren, bekende personen, steden, ...)
  • Dierenketting: maakt de dierenketting langer, maar let op: het volgende dier moet beginnen met de laatste letter van het vorige.
  • Ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet: probeer te achterhalen welk voorwerp de speler gezien heeft
  • Dingen zoeken: nog een typische autospelletje: laat je kinderen om ter eerste een gele auto, een rode vrachtwagen of een paard langs de kant van de weg zoeken. Wie wat creatiever is, of meer tijd heeft voor het vertrek, kan dit spelletje zelfs uitbouwen tot een echte autobingo. Elk kind krijgt een kaart met dingen die hij moet zoeken. Wie het eerste zijn of haar kaart vol heeft, is gewonnen.
  • Zijn de kinderen die spelletjes wat beu, dan kan je misschien een luisterboek opzetten in de wagen. Dat is een gemakkelijk tijdverdrijf en vergt minder animatie voor de ouders.

Technologische hulpmiddelen

Kinderen die wat ouder zijn, zijn niet meer zo te vinden voor de autospelletjes van hierboven. Dan kan de technologie misschien redding brengen: Hang een draagbare DVD-speler aan de hoofdsteunen van de voorste zetels, zodat de kinderen films kunnen kijken. Of neem een tablet of smartphone mee waarop ze spelletjes kunnen spelen (let er dan wel er geen internetverbinding nodig is, anders kan het een dure grap worden). Je kan je kinderen ook een draagbare mp3-speler zodat ze naar hun eigen muziek kunnen luisteren.  

Heb je zelf originele ideeën om je kinderen te vermaken onderweg, vul ze dan aan in de reactiemogelijkheid hieronder.

 

Corrigeer