Fit & Gezond

‘Screen elke jonge moeder op postnatale depressie’

‘Screen elke jonge moeder op postnatale depressie’

Op postnatale depressies rust nog altijd een groot taboe. Tien tot twintig procent van de jonge moeders wordt er nochtans mee geconfronteerd. De Vlaamse meerderheidspartijen dienen nu een resolutie in voor een systematische screening op postnatale depressie.

De somberheid, futloosheid en het gebrek aan blijdschap staan in schril contrast met de verwachte roze wolk na een bevalling. Vlaams Parlementslid Freya Saeys (Open Vld) heeft nu samen met haar collega’s Danielle Godderis-T’Jonck (N-VA) en Katrien Schryvers (CD&V) het initiatief genomen om postnatale depressies bespreekbaar te maken en vooral om ze sneller te detecteren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat een zwangerschaps- en postnatale depressie negatieve gevolgen heeft voor de relatie tussen moeder en kind en voor de ontwikkeling van het kind zelf.

Schaamtegevoel

‘Moeders met met een depressie hebben vaak last van sterke gevoelens van schaamte en schuld’, zegt Freya Saeys (Open Vld). Dat is niet zo verwonderlijk. Ze zijn pas mama geworden, een van de mooiste dingen die er zijn in het leven, en toch zijn ze niet gelukkig. Daarom hebben ze hulp nodig.’

De nieuwe resolutie reikt zorgverleners die frequent in aanraking komen met zwangere vrouwen en vrouwen na hun bevalling, een screeningsinstrument aan. Met een simpele lijst van 10 vragen kan de aandoening makkelijk worden gedetecteerd. Eens de postnatale depressie gedetecteerd, is het belangrijk om gericht door te verwijzen. Een verwijzingsregister moet zorgverleners daarin ondersteunen, zegt Saeys.

Danielle Godderis-T’Jonck (N-VA): ‘We willen zwangere vrouwen, hun partners en omgeving wijzen op de symptomen van deze aandoening. Dat kan tijdens infoavonden voor zwangere koppels of bijvoorbeeld via de vele publicaties van Kind en Gezin. Ook zorgverstrekkers moeten we meer gevoelig maken zodat signalen van zwangerschapsdepressie en postnatale depressie vlugger worden opgepikt.’

Moeder-Baby-Eenheden

Katrien Schryvers (CD&V) pleit voor een wetenschappelijk gefundeerde aanpak en verdere deling van expertise rond het probleem. ‘In Vlaanderen kennen we twee Moeder-Baby-Eenheden (Zoersel en Sint-Denijs-Westrem), waar de baby tijdens de behandeling van zijn mama mee kan verblijven. De grote expertise die deze eenheden intussen hebben opgebouwd, moet mee ten dienste kunnen staan van andere residentiële en ambulante werkingen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg. Ook vragen we het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg en de twee Moeder-Baby-eenheden een medische richtlijn te ontwikkelen voor adequate screening en behandeling.’

Kind en Gezin

Kind en Gezin besteedt op haar site veel aandacht aan postnatale depressies en geeft jonge moeders onder meer de raad klachten ernstig te nemen, er over te praten, hulp te vragen bij het huishouden bijvoorbeeld en professionele hulp te zoeken wanneer de klachten langer dan 10 tot 14 dagen na de bevallen aanhouden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees