Nieuw Grieks bezuinigingsvoorstel snoeit zwaar in pensioenen

Nieuw Grieks bezuinigingsvoorstel snoeit zwaar in pensioenen

Foto: REUTERS

De Griekse regering heeft voor de deadline haar bezuinigingsvoorstellen ingediend bij de Europese Instellingen en bij de Eurogroep. Die voorstellen omvatten onder andere een BTW-verhoging en een hervorming van de pensioenen en van het openbaar ambt.

Het voorsteld werd gisteravond om 21.30 uur per e-mail verzonden naar Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Daarin bevestigt de Griekse regering dat het een pakket maatregelen klaar heeft om voor te leggen aan Europa. Een woordvoerder van Dijsselbloem bevestigt aan het persagentschap Reuters dat Griekenland die voorstellen heeft ingediend. 'Nieuws Griekse voorstellen ontvangen', tweet hij. 'Het is belangrijk dat de instellingen (schuldeisers) ze mee opnemen in hun evaluatie.'

Volgens de woordvoerder zal Dijsselbloem verder geen commentaar geven 'tot na de analyse van de Griekse maatregelen door de betrokken instellingen'. De voorstellen zullen worden bestudeerd door experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. De geldschieters eisten 'concrete en realistische voorstellen'.

Twee scenario's

Als vandaag duidelijk wordt dat de deskundigen tevreden zijn met de aangekondigde stappen van de Griekse regering, dan groeit de kans dat Griekenland met zijn megaschuld in de eurozone kan blijven. De ministers van Financiën van de eurolanden kunnen dan zaterdag het licht op groen zetten voor onderhandelingen over het nieuwe, derde steunpakket voor Griekenland. Ook komt er mogelijk een overbruggingskrediet.

Als blijkt dat de experts ontevreden zijn, wordt een goedkeuring door de eurogroep onwaarschijnlijk. Op een top van de Europese leiders zondag in Brussel moet dan de knoop worden doorgehakt over de toekomst van de Grieken in de eurozone. Vrijdag zal ook het Griekse parlement zich over de voorstellen van de regering-Tsipras buigen.

12 tot 13 miljard besparen

Wat het voorstel dat nu ingediend werd precies inhoudt, werd nog niet vrijgegeven. Maar in de Griekse pers lekten donderdag in de loop van de dag al wat details uit van de plannen van premier Tsipras. Volgens de krant Kathimerini zou hij aan een pakket van 12 miljard euro werken, verschillende andere Griekse media hebben het over 13 miljard euro. Dat is beduidend meer dan de 8 miljard euro die tot dusver was voorzien.

Dat is volgens de kranten nodig omdat de onzekerheid van de voorbije maanden en de kapitaalcontrole ervoor zorgen dat de regering een recessie van ongeveer 3 procent verwacht, waar eerder nog een groei van 0,5 procent werd voorzien. De 8 miljard euro aan maatregelen voor 2015 en 2016 zouden daardoor verhoogd moeten worden met minstens 2 miljard euro per jaar.

Details van het voorstel

  • De voorstellen van Tsipras omvatten onder meer een BTW-verhoging, een hervorming van de pensioenen en van het openbaar ambt. Zo zou het land een standaard BTW-tarief gaan hanteren van 23 procent, met uitzonderingen voor basisvoeding, energie, hotels en water waar een lager BTW-tarief van 13 procent zal gelden. Voor boeken, theater en geneesmiddelen zou zelfs een superlaag tarief van 6 procent gehanteerd worden. Deze voorstellen zijn in lijn met de eisen van de schuldeisers.
  • De fiscale voordelen (lagere BTW) op de Griekse eilanden zouden vanaf oktober geleidelijk worden afgeschaft, te beginnen met de eilanden met hogere inkomens die ook de meest populaire bestemming van toeristen zijn. Een uitzondering geldt voor de afgelegen eilanden. Deze maatregel lag in het verleden erg moeilijk bij Athene.
  • De vennootschapsbelasting zou stijgen van 26 tot 28 procent, zoals de schuldeisers hadden gevraagd. Ook de belasting op luxegoederen wordt verhoogd.
  • In verband met de pensioenen zouden maatregelen worden genomen om de pensioenleeftijd op 67 jaar te brengen, of 62 jaar voor diegenen met een loopbaan van minstens veertig jaar. De maatregel gaat geleidelijk in, tussen nu en 2022.
  • De Griekse regering zou ook snoeien in de militaire uitgaven, met 100 miljoen euro in 2015 en 200 miljoen volgend jaar. De schuldeisers hadden aangedrongen op een besparing met 400 miljoen euro.
  • Daarnaast wordt de strijd tegen fiscale fraude opgevoerd en ook de belastinginning efficiënter gemaakt. De openbare sector zou moderner gerund worden, onder meer door de invoering van evaluaties.
  • Verdere privatiseringen staan op stapel, zoals de verkoop van het resterende belang in het telecombedrijf OTE, de haven van Piraeus en die van Thessaloniki. Openbare aanbestedingen zouden tegen oktober moeten binnen zijn.
  • De Griekse regering vraagt, om zijn enorme schuld van 180 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te kunnen regelen, een schuldverlichting en een steunpakket van 35 miljard euro voor economische groei. Ze zou bereid zijn te streven naar een primair begrotingsoverschot (zonder schulden) van 1 procent dit jaar, 2 pct in 2016 en 3 pct in 2017. Al wordt de doelstelling voor dit jaar erg moeilijk door de crisis en de kapitaalbeperkingen van de jongste weken
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees