Meer dan 200 brandweerkazernes brengen hulde aan Last Post

Zo’n 220 brandweerkazernes hebben donderdagavond voor de 30.000ste keer een eerbetoon gebracht aan soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het was acteur Wim Opbrouck die een oproep had gedaan om de 30.000ste Last Post samen te herdenken.

Het was voor liefst de 30.000ste keer dat de klaroenblazers van de Last Post Association in Ieper donderdag een eerbetoon brachten aan de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zoals de traditie het sinds 1928 wil, vond het orgelpunt plaats om 20.00 uur onder de monumentale Menenpoort, waar in totaal 54.897 namen in gekerfd staan.

Ze waren niet de enigen. Want in totaal ruim 220 brandweerkazernes en andere partners over de hele wereld namen deel aan de ‘Ode aan de Ode’, zoals Wim Opbrouck die had genoemd. ‘Opdat wij nooit zullen vergeten, maar vooral opdat wij tot in de eeuwen der eeuwen zullen inzien dat elke oorlog, waar ook ter wereld, een aanslag is op het fundament van onze beschaving’, zei hij. Het weerklonk tot in India, Australië en Groot-Brittannië, van waaruit ook een eerbetoon kwam.

Vanaf vrijdag kan iedereen de ceremonie overigens volgen via een app. The Last Post Association lanceerde donderdag namelijk een mobiele applicatie met tekst en uitleg over de dagelijkse herdenkingsplechtigheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees