Van Overtveldt: ‘Positieve elementen in voorstellen, maar ook vaagheden’

Van Overtveldt: ‘Positieve elementen in voorstellen, maar ook vaagheden’

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Foto: BELGA

In het Griekse hervormingspakket dat donderdagavond naar de Europese Commissie, de ECB en het IMF is gestuurd, ‘staan duidelijk positieve en constructieve elementen. Maar het bevat ook redelijk wat vaagheden, zoals over de opbrengsten van de verschillende maatregelen en de timing van uitvoering.’ Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) vrijdag gezegd in de Kamer.

De minister wordt in de commissie Europese aangelegenheden ondervraagd over de Griekse crisis. Van Overtveldt heeft de voorstellen die de regering van Alexis Tsipras heeft opgesteld naar eigen zeggen nog niet in detail kunnen bekijken, maar toonde zich wel bereid een ‘algemeen beeld’ te schetsen.

De voorstellen van de Griekse regering zijn positief en constructief, maar in het dertien pagina’s tellende document staan ook vaagheden, zei Van Overtveldt. Het is met name niet altijd duidelijk hoeveel elke maatregel zal opbrengen en wanneer de aangekondigde hervormingen uitgevoerd zullen worden. Het is voor de minister dan ook onduidelijk of de maatregelen zullen volstaan.

Intussen zijn de institutionele schuldeisers van Griekenland het hervormingspakket aan het analyseren. Ze gaan ook na hoeveel steun het land nodig heeft tijdens een nieuw, drie jaar durend hulpprogramma. Hun analyse wordt in de loop van de avond aan eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem overgemaakt, zaterdag komen de ministers van Financiën van de eurozone opnieuw bijeen om te beslissen of er nieuwe onderhandelingen kunnen worden gestart met Athene.

Van Overtveldt suggereerde in de Kamer dat de Griekse en de Engelse versie van het nieuwe hervormingspakket niet helemaal overeenstemmen. ‘Dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor een goed begrip’, klonk het.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees