PORTRET. André Leysen: succesvol zakenman met rijkgevuld contactenboekje

PORTRET. André Leysen: succesvol zakenman met rijkgevuld contactenboekje

Foto: Photo News

André Leysen is dit weekend op 88-jarige leeftijd overleden. Leysen was een erg succesvol zakenman met een rijkgevuld contactenboekje, die een sleutelrol speelde in de Belgische economie.

Nauwelijks 27 was Leysen toen hij ceo werd van Ahlers, het havenbedrijfje van zijn schoonfamilie dat hij mee uitbouwde tot een grote rederij. Zestien jaar later, in 1970, verkocht Leysen zijn meerderheidsbelang aan het Duitse Stinnes, wat hem de kans gaf om te investeren in Gevaert, dat toen voor de helft eigenaar was van Agfa-Gevaert.

Agfa-Gevaert

In 1979, op 52-jarige leeftijd, kwam Leysen aan het hoofd van het directiecomité van Agfa-Gevaert, dat toen meer dan 30.000 werknemers telde. Twee jaar later kreeg hij bakken kritiek over zich, toen het bedrijf in 1981 handen kwam van het Duitse Bayer. Agfa-Gevaert België was weliswaar gered, maar heel wat aandeelhouders en bestuurders waren niet gelukkig met de Duitse overname.

De Standaard

Op dat moment was Leysen al een nationaal bekend figuur geworden, nadat hij samen met enkele anderen in 1976 de krantengroep De Standaard had gered. In 1984 trad hij helemaal op de voorgrond in het publieke debat, toen hij voorzitter werd van het Verbond van Belgische Ondernemingen en zich waagde aan een reeks boeken - waaronder ‘Crisissen zijn uitdagingen’.

Generale Maatschappij

Vier jaar later, toen hij de voorzittersfakkel bij het VBO weer had doorgegeven, slaagde Leysen er echter niet in om de Generale Maatschappij van België in Belgische handen te houden. Samen met Albert Frère verdiende André Leysen wel aan de uitverkoop van de ‘Société Générale’.

In 1988 ontving Leysen een eredoctoraat van de KU Leuven. Verder studeren had hij zelf niet gedaan, gezien zijn oorlogsverleden. Leysen was lid geweest van de Antwerpse Hitlerjugend en was aan het einde van de oorlog nog geselecteerd voor een opleiding aan de Reichsführerschule in Potsdam. Hij zat na de oorlog een korte gevangenisstraf uit en distantieerde zich resoluut van het nazisme.

Aan het eind van de jaren tachtig was Leysen een naam als een klok. Hij zat in bestuursraden van onder meer BMW en Deutsche Telekom. Zijn indrukwekkende netwerk bracht hem in 1990 zelfs als enige buitenlander in het praesidium van de Treuhandanstalt, het orgaan dat de voormalige Oost-Duitse staatsbedrijven moest privatiseren.

KBC

In 1997 bracht Leysen Gevaert, dat intussen een puur financiële holding was geworden, onder bij Almanij-Kredietbank. Een eerste stap die de familiegroep rond Gevaert tot de grootste groep in KBC zou maken. Leysens zoon Thomas is vandaag voorzitter van de KBC Groep.

Europeaan

Maar André Leysen was niet enkel een ‘captain of industry’. Hij was sterk maatschappelijk betrokken en een overtuigd Europeaan, onderstreept zijn familie zondag. Tot voor enkele jaren was André Leysen bijvoorbeeld voorzitter van de Karlspreisstiftung, die jaarlijks de Internationale Karelsprijs uitreikt aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenmaking. Zijn cultureel engagement bleek onder meer uit zijn werk bij de Brusselse Muntschouwburg, deSingel in Antwerpen en de Vrienden van het Rubenshuis.

André laat zijn echtgenote, vier kinderen, 16 kleinkinderen en vier achterkleinkinderen na. Zijn twee zonen, Christian en Thomas, hebben intussen zelf een stevige reputatie opgebouwd in de Belgische zakenwereld. Christian was tot 2009 bestuurder bij KBC Groep, terwijl Thomas Leysen onder meer voorzitter is van Umicore en de KBC Groep. De 54-jarige Thomas is ook net als zijn vader VBO-voorzitter is geweest.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees