Genk wint strijd om 'meest gewilde belofte ter wereld'

Genk wint strijd om 'meest gewilde belofte ter wereld'

Leon Baily Foto: rr

Een van de meest gewilde beloften ter wereld staat dicht bij Racing Genk. De Jamaicaanse aanvaller Leon Bailey zou van het Slovaakse Trencin naar Chelsea verhuizen, maar meteen uitgeleend worden aan Genk. De ploeg waar hij twee jaar geleden met meetrainde.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Genk wint strijd om Bailey  

De 17-jarige Leon Bailey staat al jaren in de belangstelling en was close met onder meer Chelsea, Genk, Ajax en de Slovaakse kampioen AS Trencin. Maar het Europese voetbal sluit zich af voor minderjarige spelers van buiten de Europese Unie en daardoor mocht hij geen officiële wedstrijden spelen. Aan die beperking komt een einde als hij begin augustus achttien jaar wordt.

Het Chelsea van José Mourinho zou Bailey nu overnemen van Trencin, waar hij het laatste half jaar meetrainde, vriendenmatchen speelde en scoorde. De Londense club zou hem uitlenen naar België en aangenomen werd dat het daarbij om Moeskroen ging, sinds kort een satellietclub van Chelsea. Maar Bailey zelf wil liever terug naar Genk, waar hij goede herinneringen aan bewaard heeft.

In nauwe schoentjes

Nochtans hadden de Jamaicanen een bewogen doortocht in Genk en hun afscheid deed veel stof opwaaien. Dat Bailey minderjarig was en van buiten Europa kwam, bracht KRC in nauwe schoentjes. Eerst dook een filmpje op waarin hij voor zijn zestiende een contract ondertekende, wat verboden is. Later kreeg de club een controle van de arbeidsinspectie. Uiteindelijk kwam het tot een breuk tussen de Jamaicanen en Genk. Enerzijds door de legaliteitsproblemen, anderzijds doordat vader/voogd Craig Butler aandrong op een structurele samenwerking tussen Genk en de Phoenix Academy, zijn voetbalschool. Maar Genk was enkel geïnteresseerd in Bailey, niet in de andere Jamaicanen. Butler voelde zich bedrogen en pakte zijn biezen.

De scheiding maakte in de zomer van 2013 ophef toen Standard in het verhaal opdook. Roland Duchâtelet (toen voorzitter van Standard) probeerde de Jamaicanen naar Sclessin te halen. Hij noemde Dirk Degraen (toen algemeen directeur van Genk) openlijk een leugenaar en naar aanleiding van dit dispuut werd de G5, het samenwerkingsverband tussen Anderlecht, Standard, Club, Genk en Gent, opgeblazen.

Dat Bailey en Genk elkaar nu toch weer in de armen sluiten, heeft alles te maken met de machtswissel in de Cristal Arena. De twee figuren waarop Butler afknapte - Degraen en Gunter Jacob - zijn van het toneel verdwenen. De nieuwe technisch directeur Dimitri de Condé was indertijd de coach van de Jamaicanen en had er altijd een goede band mee. Hij maakte de terugkeer mogelijk.

Op bezoek in Hasselt

Bailey, vader Craig Butler en zoon Kyle Butler werden de afgelopen dagen in Genk gesignaleerd. Op Facebook postten ze foto’s van een uitstapje in Hasselt en op een Jamaicaans voetbalforum laat Butler uitschijnen dat de zaak rond is. Het zou alleszins niet de eerste keer zijn dat Genk en Chelsea zo’n constructie opzetten. In 2011-2012 namen The Blues Kevin De Bruyne over, maar stalden hem nog een half jaar in Genk.

Coach Peter Maes gaf na de komst van Igor De Camargo al aan nog twee extra spitsen te zoeken. Eentje heeft hij wellicht dus beet. Bailey - roepnaam Chippy – is haast zo snel als zijn landgenoot Usain Bolt, maar verder ook balvaardig, creatief en doeltreffend. Mogelijk maakt ook halfbroer Kyle Butler de overgang; hij is een centrale middenvelder.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.