Ivan Basso stapt uit de Tour met teelbalkanker

Alberto Contador en Ivan Basso knuffelen elkaar op de persconferentie in Pau Foto: Reuters

Ivan Basso stapt uit de Tour de France. De Italiaan van Tinkoff-Saxo en meesterknecht van Alberto Contador heeft teelbalkanker. Dat maakte de 37-jarige Italiaan bekend op een persconferentie tijdens de rustdag van de Ronde van Frankrijk. De teelbalkanker werd ontdekt na een valpartij tijdens de vijfde etappe van deze Tour.

Tour de France op Sportwereld.be

 Ivan Basso kwam in de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk stevig ten val. Hij had nadien last van de linkerteelbal en liet die vandaag op de rustdag onderzoeken in het ziekenhuis. Daar werd een klein gezwel vastgesteld. De diagnose: teelbalkanker. 'Ik heb dit slechte nieuws nog maar twee uur geleden vernomen. Ik verlaat de Tour om naar Milaan terug te keren. Daar zal ik me met spoed laten behandelen', aldus Basso. Volgens de ploegdokter van Tinkoff-Saxo heeft Basso 98% tot 99% kans om te genezen.

De 37-jarige Basso stond al twee keer op het podium van de Tour (in 2004 en 2005) en won zelf twee keer de Ronde van Italië (2006 en 2010). Zijn naam werd in die periode ook flink gelinkt aan dopingdokter Eufemiano Fuentes en hij werd ook geschorst voor zijn betrokkenheid in 'Operacion Puerto'. 

De afgelopen jaren begon de leeftijd door te wegen bij Basso en afgelopen winter ruilde hij het kopmanschap bij Cannondale Pro Cycling in voor een rol als meesterknecht van Alberto Contador bij Tinkoff-Saxo. De Italiaan moest vanaf morgen één van de belangrijke pionnen worden in de bergtrein van 'El Pistolero'. 

Contador: 'Dit is een serieuze klap'

Alberto Contador zat naast Ivan Basso op de persconferentie. 'Dat is een serieuze klap voor de hele ploeg', reageerde de kopman aangeslagen. 'We hadden nooit gedacht dat deze dag ooit zou komen. Ivan en ik hebben 120 van de afgelopen 180 dagen samen gespendeerd. Ik ben er zeker van dat we samen in Parijs feest zullen vieren.'

Ook ex-kankerpatiënt Lance Armstrong liet op Twitter van zich horen. "Ik denk aan Ivan Basso en wens hem het allerbeste nu hij begint aan zijn strijd tegen kanker."
 

Corrigeer