Nog geen akkoord met Iran over nucleair programma

Nog geen akkoord met Iran over nucleair programma

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken roept journalisten iets toe van op een balkon. Foto: REUTERS

Hoewel de verwachtingen in de loop van maandag groeiden dat er een akkoord bereikt zou worden, werd die hoop maandagavond ontkracht. Er komt geen deal vóór dinsdag, vertelde Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, aan journalisten. Daarmee wordt de vooropgestelde deadline van maandag middernacht niet gehaald.

In Wenen zaten maandag de diplomaten van de zes wereldmachten opnieuw samen met Iran. Zondagavond werd al aangekondigd dat ze dichtbij een overeenkomst stonden, omdat de gesprekken dit weekend productief waren verlopen. Ook maandag bleef dat optimisme heersen, onder meer bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De belangrijkste struikelblokken waren weggewerkt.

Officiële Iraanse instanties waarschuwden echter dat op de feiten niet mag vooruitgelopen worden. ‘Er moeten nog twee of drie dingen opgelost worden’, aldus een Iraanse hoge ambtenaar aan CNN. ‘Alles hangt af van de politieke wil’, zei Alireza Miryousefi, lid van de Iraanse delegatie, op Twitter.

De zes landen waarmee Iran rond de tafel zit, Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland, Duitsland en de Verenigde Staten, hebben zich een deadline opgelegd. Maandag om middernacht moet een akkoord bereikt worden. Het is echter al de derde keer in twee weken tijd dat de deadline vooruitgeschoven wordt. En hoewel krachtig ontkend werd dat dat maandag opnieuw zou gebeuren, lijkt het er nu al sterk naar uit te zien.

Wapenembargo

Van Iran wordt geëist dat het zijn atoomprogramma inperkt. In ruil daarvoor wil Iran een snelle opheffing van alle sancties. Een van de pijnpunten is de eis van Iran om het wapenembargo van de Verenigde Naties op te heffen en om het nucleair programma van het land als wettelijk te erkennen.

Ook woordvoerder van het Witte Huis, Josh Earnest, bevestigde dat er belangrijke vooruitgang geboekt was, maar er ook nog ‘significante kwesties’ bleven. De regering van Iran moest volgens hem enkele ‘zware beslissingen’ nemen.

Als een akkoord bereikt wordt, moet het ook door het Amerikaanse Congres nog goedgekeurd worden. Daar heeft het in totaal 60 dagen voor. President Obama heeft wel een vetorecht als tegen het voorstel gestemd wordt.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees