CLUBNIEUWS. Vanhaezebrouck wil nog twee versterkingen, Lokeren verlaagt boetes

CLUBNIEUWS. Vanhaezebrouck wil nog twee versterkingen, Lokeren verlaagt boetes

Hein Vanhaezebrouck wil zeker nog twee versterkingen bij AA Gent Foto: Photonews

Hein Vanhaezebrouck wil de landstitel van AA Gent komend seizoen adequaat kunnen verdedigen, maar volgens de coach van La Gantoise zijn er daarvoor nog zeker twee versterkingen nodig. En bij Lokeren blijkt Bob Peeters een stuk coulanter dan Peter Maes, want de nieuwe coach van de Waaslanders heeft de boetes verlaagd. Onze dagelijkse lading clubnieuws...

Ryan terug van extra lange vakantie

Mathew Ryan (23) is terug in België. De Australische doelman van Club Brugge genoot wat extra vakantie nadat hij medio juni nog met The Socceroos aan de slag moest in de WK-kwalificatiematch tegen Kirgizië. Ryan landde maandag terug in ons land en werkte gisteren al een eerste individuele oefensessie af. Vandaag sluit Ryan aan bij de groep, morgen staat hij aan de aftrap in de Supercup tegen AA Gent. Coach Preud’homme wil hem zo veel mogelijk ritme laten opdoen voor de daadwerkelijke competitiestart tegen Sint-Truiden op vrijdag 24 juli. Ook Ruud Vormer (rug) en Abdoulay Diaby (adductoren) raken speelklaar. Lior Refaelov (knieperikelen) en Oscar Duarte (bijna helemaal terug na een achillespeesblessure) blijven aan de kant.

Ryan heeft zich trouwens twee doelen gesteld voor het  komende seizoen. Uiteraard wil de doelman met Club Brugge de titel pakken, maar het tweede objectief is van huiselijke aard. Hij gaat zijn appartement inruilen voor een huis, nu hij gaat samenwonen met zijn zielsverwant Bernie Ibini. En dan zal er eindelijk ruimte zijn om een viervoeter in huis te halen.

Vanhaezebrouck: ‘Wij willen er nog twee à drie versterkingen bij’

AA Gent deed met Matton, Abd Elhamed en Johansson al drie inkomende transfers. De club moet er zeker nog een derde doelman bijnemen, maar Vanhaezebrouck wil zijn kern graag verder versterken met één à twee veldspelers. ‘We willen er in totaal twee à drie versterkingen bij’, aldus de Gent-coach. Met Tom Vandenberghe (22) van Sparta Petegem is er een jonge doelman op test. Nielsen (kneuzing teen) is het enige lichtpunt in de ziekenboeg met het oog op de Supercup. Hij trainde gisteren mee. Als hij geen reactie ondervindt, is hij inzetbaar. De revalidatie van Gershon (knie) evolueert gunstig. Dejaegere (heupbuiger) traint nog individueel. Indien er geen reactie is, kan hij vandaag misschien met de groep trainen. Matton heeft een scheurtje in de kuit. De Supercup haalt hij niet, de competitiestart allicht wel. Pedersen traint individueel op het veld. Özkan heeft last van de enkel.

Komen en gaan bij Anderlecht

Bij Anderlecht zoekt Herman Van Holsbeeck een nieuwe werkgever voor Fabrice N’Sakala. De linksback kwam wel op krukken naar de ploegfoto, maar ­onderzoek wees uit dat de ligamenten van zijn enkel maar licht geraakt zijn. Goed nieuws is er ook van Najar die met Honduras werd uitgeschakeld op de Gold Cup. Hij zal dus al voor de competitiestart terug zijn, maar het blijft afwachten hoe vermoeid hij is. Target Diego Reyes van Porto, tekende voor Real Sociedad.

Lokeren verlaagt boetes

De vroegere coach van Lokeren, Peter Maes, stond bekend om zijn strenge regime. Een voorbeeld: kwam je als speler terug van vakantie met meer dan 1,5 kg overgewicht, dan stond dat gelijk aan een boete van 2.500 euro. Met Bob Peeters aan het roer vertrokken de spelers iets geruster op vakantie. Onder de nieuwe coach zijn er uiteraard ook nog regels te volgen, maar hij is geen fan van een boetesysteem en laat zijn spelers vrijer. Vijf minuutjes te laat komen is geen probleem voor de trainer van Lokeren.

De Waaslanders hopen vandaag ook een doorbraak te forceren in het transferdossier omtrent de veelbelovende Sergiy Bolbat, de 22-jarige middenvelder/aanvaller van Shakhtar Donetsk.

Record: na 16 jaar weer in België

Dat Jean-François Gillet bij KV Mechelen getekend heeft en de strijd met Coosemans aangaat, wist u allicht. Dat de 36-jarige derde doelman van de Rode Duivels daarmee een record brak, is u allicht ontgaan. Nooit zat er meer tijd tussen een vertrek uit de Belgische eerste klasse en een comeback. Zestien jaar (!) is het geleden dat hij voor het laatst op onze velden in doel stond – het vorige record stond op naam van Johnny Vandenbossche van FC Boom, die er veertien jaar over deed om terug te keren. Gillet zat destijds bij Standard, al heeft hij toen niet veel matchen gekeept, hij was nog geen twintig jaar.

‘Het doet goed, maar ook raar om na zestien jaar weer in België aan de slag te gaan’, vertelt Gillet. ‘Tegenover mijn vorige periode is er zo veel veranderd. Dat jullie niet veel terugvinden over mijn matchen bij Standard, is niet zo gek, er was toen zelfs nog geen internet. (lacht) Maar ik herinner me nog alles. Mijn debuut maakte ik in de beker tegen Germinal Ekeren. Bij hen stond Philippe Vande Walle in doel, nu mijn keeperscoach bij Mechelen. En zelf viel ik in voor Peter Maes. Opvallend: mijn eerste oefenmatch met KV speelde ik vorige week tegen Genk, en naast Maes kwam ik ook Dimitri De Condé tegen, nu technisch directeur maar destijds eveneens ploegmaat. En Erwin Lemmens, nu keeperscoach maar destijds mijn tegenstander bij Beveren. Ik ben blijkbaar de enige die nog op noppen rondloopt. (lacht) Grappig, zeker als ik die gasten dan op de schouder tik en de jongeren van KV me vervolgens vragen waarom ik dat doe.’

Vogelaar in doel bij Essevee

Louis Bostyn, derde doelman van Zulte Waregem, houdt er een aparte hobby op na. Hij is een verwoede vogelaar. Voor u zich daar bijbelse dingen gaat bij voorstellen, willen we graag even de Dikke (Van Dale) in de arm nemen. Een vogelaar is iemand die uit liefhebberij vogels observeert. En daar bijvoorbeeld foto’s van neemt. Of, andere betekenis, iemand die bij wijze van sport of beroep vogels vangt of tracht te vangen. Zulte Waregem prijst zich gelukkig dat Bostyn geen interesse heeft voor vliegen.

Kawashima niet naar OHL

Eiji Kawashima, eind contract bij Standard, werd vruchteloos aangeboden bij OH Leuven.

Drie huurspelers voor Moeskroen

Er zijn weer drie nieuwe huurspelers geland bij Moeskroen-Péruwelz: de Franse spits Frédéric Ferreira Maciel (21) en de Servische middenvelder Marko Pavlovski (21) van Porto en de Sloveense verdediger Emir Dautovic (20) van Beograd.

OEFENMATCHEN

19u: Kortrijk - Cercle Brugge (2de) (in Lichtervelde)
Heist (2de) - Anderlecht
Lokeren - Lille (Fra)
Genk - Charlton (2de, Eng)
Thes Sport (4de) - OH Leuven

 

Corrigeer