Hoe een doodsaaie Nederlandse rotonde een internethit werd

© youtube

De meest onwaarschijnlijke actuele hit op internet is een livestream van het kabbelende verkeer op een doordeweekse rotonde in een doodgewoon Hollands stadje. Er gebeurt hoegenaamd niets spectaculairs op de beelden, maar toch kijken er op ieder moment van de dag en de nacht zo’n 3500 mensen uit de hele wereld naar.

Geert Neyt

Sinds eind mei heeft al meer dan een kwart miljoen mensen de webcambeelden bekeken van de verkeersrotonde aan de Gorsstraat in Purmerend. En sinds de Amerikaanse socialenetwerksite Reddit de livestream dinsdag overnam, ging dat aantal nog eens een flink stuk de hoogte in.

Sommige kijkers verwachten een spectaculaire crash of een grappig voorval en haken na enkele minuten ontgoocheld weer af. Maar anderen vinden de beelden van op- en af rijdende auto’s, brommertjes en fietsen ‘hedendaagse kunst’ of ‘wonderbaarlijk rustgevend’.

Uit alle uithoeken van de wereld komen reacties. Die zijn soms amusant: een Australische wielerclub verbaasde zich over het feit dat Nederlandse taxi’s stoppen om fietsers te laten oversteken. In Amerika kon men er niet bij dat onze noorderburen ’s nachts op een donkere rotonde kunnen fietsen zonder overvallen te worden.

Flashmob

De populariteit lokt natuurlijk ook grappenmakers en aandachtszsoekers naar de plek. Kwajongens steken midden op het rond punt hun broek naar beneden voor de camera, iemand die zich in een heks heeft verkleed passeert op een bezem, anderen probeerden met stoepkrijt een boodschap op het asfalt aan te brengen. En dan was er die lijkwagen die een extra rondje maakte als laatste saluut van de overledene aan de wereld.

‘Wij hebben alvast niets met die beelden te maken’, zegt Floris Roos, woordvoerder van Purmerend, een stad van 80.000 inwoners in de buurt van Amsterdam. Toch grijpt het stadsbestuur niet in. ‘Zolang het gezicht van de mensen op de rotonde niet herkenbaar is en niet in huizen kan worden binnengegluurd, is er geen privacyprobleem.’

Vorige maand vroeg de burgemeester wel om de camera een tijdje uit te schakelen toen iemand opriep voor een flashmob op de rotonde in de vorm van een polonaise. Maar de flashmob ging niet door, de rust keerde weer en de camera werd weer aangezet.

Geen marketingstunt

Wie zit dan wel achter de beelden? Een softwarebedrijfje, zo blijkt. De webcam die de rotonde voortdurend filmt, werd in mei opgesteld door Archie, een firma dat 25 werknemers telt en waarvan de zetel op de rotonde staat. ‘Dit was helemaal niet bedoeld als promotiemiddel voor ons bedrijf’, zegt zaakvoerder Dik Van Bommel. ‘Zo’n marketingstunt had niemand overigens ooit kunnen bedenken.’

Archie zette de webcam op het dak van hun gebouw om hun technologie testen. ‘Niks high tech, hoor. Die camera kost 240 euro en is krakkemikkig vastgemaakt aan de standaard van een parasol. De bedrading wordt beschermd door een plastic colaflesje. Maar het bij jongeren populaire Nederlandse nieuwsmedium GeenStijl heeft de beelden opgepikt en op haar site rotondecam.nl gezet. In geen tijd zaten er 1500 tegelijk naar onze rotonde te kijken. Hoe de beelden uiteindelijk bij de Amerikaanse sociale nieuwswebsite Reddit zijn beland weet ik niet maar ondertussen is het aantal kijkers weer fors de hoogte ingeschoten. De test is voorbij maar wij laten de webcam rustig draaien. Nog nooit heeft ons bedrijfje zoveel exposure gekregen.’

Terreuroehoe

Dik Van Bommel hoopt stiekem dat de rotonde een icoon van Purmerend wordt, ‘zoals de Eiffeltoren dat is voor Parijs.’

Dat wordt dringen, want Purmerend heeft al een sterk icoon. Het stadje haalde nog maar enkele maanden geleden wekenlang het wereldnieuws met een ontsnapte uil die op onverwachte tijdstippen uit het zwerk kwam opgedoken om mensen aan te vallen. De terreuroehoe sprak zo tot de verbeelding dat plaatselijke bakkers zelfs speciale oehoekoekjes verkochten. De commotie rond de intussen gevangen vogel is nog maar pas gaan liggen of Purmerend laat opnieuw van zich spreken, met een rotonde.

De woordvoerder van Purmerend begrijpt het allemaal niet goed: ‘Misschien hangt hier toch iets magisch in de lucht’, knipoogt hij.

Hier kunt u zelf de rotonde bewonderen:

Aangeboden door onze partners

Meer video

Hoofdpunten

Keuze van de redactie