Verrassend: Gert Steegmans stopt met wielrennen

Gert Steegmans belandde tijdens Gent-Wevelgem in de sloot

Gert Steegmans belandde tijdens Gent-Wevelgem in de sloot© BELGA

Gert Steegmans stopt met onmiddellijke ingang met wielrennen. De 34-jarige Steegmans was 13 jaar profrenner. ‘Ik heb genoeg van al die crashes’, geeft de Limburger als belangrijkste reden.

Maarten Delvaux

Tour de France op Sportwereld.be

Steegmans vroeg zelf aan zijn werkgever Trek Factory Racing om zijn contract te laten ontbinden. ‘Ik speelde al met de gedachte sinds mijn crash in de Driedaagse De Panne, toen ik voor de tweede keer in drie dagen in een ziekenwagen belandde’, vertelt Steegmans, die twee dagen eerder in de sloot belandde in Gent-Wevelgem. ‘Ik bleef toen een week van de fiets en reed vervolgens Parijs-Roubaix. Die klassieker eindigde opnieuw in een crash voor mij.’

‘Een jaar geleden dacht ik er ook al over na om te stoppen. Maar toen kwam Trek langs. Ik ben Luca Guercilena erg dankbaar voor de kans die hij mij afgelopen winter heeft gegeven. Hij gaf mij de mogelijkheid om te koersen op een moment dat ik zonder team zat en nog hongerig was naar de fiets. Ik werd gehaald om kracht toe te voegen aan het team voor de klassiekers en de jonge sprinters te begeleiden. Het eerste deel van het seizoen was erg ontgoochelend voor mij. Het begon al met een gebroken teen in Mallorca in januari. Het was een slechte beslissing om vervolgens de Ronde van Qatar te rijden, maar ik drong daarop aan. Vanaf dat moment ging het van blessure naar crash naar een nieuwe blessure.’

Toch is Steegmans ook dankbaar. 'De sport heeft me veel gegeven. Ik beschouw me als een gelukzak dat ik zoveel mooie ervaringen heb kunnen opdoen. Ik ontmoette heel wat leuke mensen. Dat zal ik onthouden. Ik kijk liever niet te veel terug, maar lijk liever vooruit.'

Gert Steegmans won in zijn carrière héél wat wedstrijden, vooral dankzij zijn sterke sprint. Zijn grootste overwiningen waren de twee zeges in de Ronde van Frankrijk. In 2007 won hij de tweede etappe met aankomst in Gent, een jaar later triomfeerde hij onverwacht op de Champs-Elysées. Hij zegevierde onder andere ook in Parijs-Nice, de Ronde van België, de Ruta del Sol en de Vierdaagse van Duinkerke.

Steegmans reed het grootste gedeelte van zijn carrière in dienst van de ploeg van Patrick Lefevere. Tussendoor was hij ook in dienst bij Katusha. Zijn carrière begon hij bij Lotto. Vorig jaar verliet hij Omega Pharma-Quick Step voor Trek Factory Racing na een ruzie met de ploegleiding.

Herbekijk hier nog eens de allermooiste zege van Gert Steegmans

© rr

Gert Steegmans zet op 34-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière. Dat maakte hij donderdag bekend. Zijn allermooiste zege boekte hij in de Ronde van Frankrijk van 2008 toen hij op de Champs-Élysées verrassend iedereen naar huis sprintte.

IN BEELD. De tuimelperte van Gert Steegmans

© Photonews

© Photonews

© Photonews

© Photonews

© Photopress.be

© Belga

© Belga

© Belga

© Photopress.be

© Photopress.be

© Belga

© Photopress.be

© Belga

© Belga

© Belga

© Photopress.be

1 / 16
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De taferelen uit Gent-Wevelgem waren ronduit apocalyptisch, maar voor de meest iconische foto's zorgde ongetwijfeld Gert Steegmans toen de boomlange renner van Trek in de beruchte Moeren door de zijwind simpelweg in de sloot werd geblazen. Steegmans gaf op, maar heeft er een straf verhaal bij voor aan het (verwarmende) haardvuur.